»Det finns nog inga svenska fotbolls­proffs som har det så bra som vi«

På fyra år vann han Allsvenskan tre gånger och hann med att spela i Champions League. Men det var först när Simon Thern åkte bort som han hittade hem.

Med sin gråa mustasch, kala hjässa och seniga kropp påminne­r Ron Kerkhoven om den svenska riksbanks­chefen S­tefan I­ngves. Men Kerkhovens grej är bokstäver, inte siffro­r. Han är pensionerad språklärare och eftersom han gillar Sportclub Heerenveen så mycket ställer han glatt upp gratis när k­lubben behöver lära sina nyanlända utländska spelare att prata holländsk­a. Den här eftermiddagen har han kommit till Abe Lenstra-stadion för att f­örhöra Simon Thern.

– Vi har bara haft en lektion hittills, säger Kerkhoven. Det har varit många matcher sedan han kom. Fantastiska matcher! Och fotbollen är viktigast. För oss båda, tror jag.

När Simon anlände till Heerenveen efter Eredivisies vinteruppehåll låg laget på tolfte plats i ligan. Fem matcher senare ligger de sexa. Simon, som spelar till vänster på mittfältet i 4–3–3-uppställningen, har ännu inte förlorat med sin nya klubb, och efter den senaste omgången togs han ut i »veckans lag« i Holland. Framför sig i den uppställningen hade han, precis som i Heerenveen, landsmannen Sam Larsson.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 2-2015 (11 mars 2015) och är skriven av .