»Det finns nog inga svenska fotbolls­proffs som har det så bra som vi«

På fyra år vann han Allsvenskan tre gånger och hann med att spela i Champions League. Men det var först när Simon Thern åkte bort som han hittade hem.

Med sin gråa mustasch, kala hjässa och seniga kropp påminne­r Ron Kerkhoven om den svenska riksbanks­chefen S­tefan I­ngves. Men Kerkhovens grej är bokstäver, inte siffro­r. Han är pensionerad språklärare och eftersom han gillar Sportclub Heerenveen så mycket ställer han glatt upp gratis när k­lubben behöver lära sina nyanlända utländska spelare att prata holländsk­a. Den här eftermiddagen har han kommit till Abe Lenstra-stadion för att f­örhöra Simon Thern.

– Vi har bara haft en lektion hittills, säger Kerkhoven. Det har varit många matcher sedan han kom. Fantastiska matcher! Och fotbollen är viktigast. För oss båda, tror jag.

Annons

När Simon anlände till Heerenveen efter Eredivisies vinteruppehåll låg laget på tolfte plats i ligan. Fem matcher senare ligger de sexa. Simon, som spelar till vänster på mittfältet i 4–3–3-uppställningen, har ännu inte förlorat med sin nya klubb, och efter den senaste omgången togs han ut i »veckans lag« i Holland. Framför sig i den uppställningen hade han, precis som i Heerenveen, landsmannen Sam Larsson.

– Terrible players! Jag vet inte vad jag ska ta mig till med dem.

Det är Dwight Lodeweges som säger det. Heerenveens tränare, klädd i röd träningsoverall, är på ett strålande humör och behöver inte förklara att han skojar. I själva verket är han tacksam. Hade det inte varit för svenskarnas insatser den senaste tiden hade han kanske inte ens haft jobbet kvar. Nu är Heerenveen plötsligt Hollands formstarkaste lag och har hugg på en Europa League-plats. Härnäst väntar två regionala derbyn. Först borta mot SC Cambuur, sedan hemma mot FC Groningen där en annan svensk nykomling – Simon Tibbling – har inlett 2015 lysande.

Dwight Lodeweges har koll på Tibblings framfart också.

– Another very skilful player.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?