Stefan Selakovic

Han har åtalats för skattebrott, kallats »Sveriges mest m­obbade landslagsspelare« och vunnit såväl den allsvenska skytteligan som tre SM-guld. Henrik Ekblom Ystén sökte upp en gammal lagkamrat för att ta reda på hur det kom sig att den lugnaste i gänget har fått en av Sveriges mest omtumlande fotbollskarriärer.

Det var i juli 1995. Stefan Selakovic och jag cyklade tillsammans från träningen på Påskbergsvallen i Varberg. Jag var hemma på besök, jag hade lämnat staden för studier nyligen. Kvällens träning med gamla laget Varbergs Gif var ett försök att vässa formen inför omstarten i Göteborgs division fem. Stefan bodde hemma hos sina föräldrar på Karlberg, hundra meter från mitt barndomshem, och när vi svängde upp mot vårt kvarter pratade vi om alla rykten rörande hans framtid. IFK Göteborg hade bjudit honom till Ullevi året före för att se Champions League-mötet med FC Barcelona och erbjöd då ett juniorkontrakt. Falkenbergs FF lockade med A-truppen liksom Gais, som ville se honom i träning så snart som möjligt. Stefan hade ett år kvar på treårig ekonomisk linje på gymnasiet men var sugen på att flytta.

– Du då, hur har du det? frågade han.

Jag sa att det var en annan värld. Jag hade precis lämnat Varbergs Gif som siktade på att vinna division tre för ett lag som kämpade för att hålla sig kvar i division fem. Sex man på träning, en halvtimme kvadraten, en halvtimme småmål och sedan ut och dricka öl tillsammans.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Offside 2-2010 (02 mars 2010) och är skriven av .