Offsidesnack Publicerad 30 september 2019

Hagi, tränarpussel och »Säffle-Gunnar« i nya numret av Offside

Årets femte Offsidenummer börjar i dag landa hemma hos våra prenumeranter. På torsdag dyker Gheorghe Hagis gladlynta, åldrade nylle upp i butikshyllor runtom i Sverige, och redan nu finns hela numrets innehåll att ta del av här på offside.org. Så vad är det för innehåll?

I omslagsreportaget tillbringar Fredrik Tillberg och Daniel Nilsson en helg med Hagi i Rumänien. Landets största spelare genom tiderna har återvänt till sin hemort vid Svarta havets kust för att bygga upp en egen akademi på ett majsfält. Till sin hjälp har han Gheorghe Popescu, sin svåger och vapendragare från VM 1994, och en stab av människor som ytterst sällan säger emot mannen som vill ta ett akterseglat fotbollsland tillbaka till de stora scenerna. Läs Offsides reportage: I Hagis kungarike.

I morgon, tisdag den 1 oktober, är det 50 år sedan en svensk föll död ner i en korsning i centrala Marseille. Beroende på vem man frågade var han känd som en stor fotbollsspelare – eller en tragisk figur med skulder och alkoholproblem. På papperet ser det ut som en i raden av klassiska uppgång-och-fall-historier. Men det är något med Gunnar »Säffle« Andersson som aldrig slutar fascinera fotbollsvärlden. Vad? Henrik Ekblom Ystén skriver om Gunnars livsöde: Une grande tragédie.

Hur är egentligen livet som elitfotbollstränare? En måste påminna sig själv om att ha »fokus på familjen« när han kommer hem och en annan känner sig som »världens sämsta person flera gånger i veckan«. De får bra betalt för att arbeta med det de älskar mest, så varför verkar den svenska tränarkåren ändå inte må särskilt bra? Anders Bengtsson pratar med några av Allsvenskans tränare om stressen, pressen och uppoffringarna som »drömjobbet« innebär och låter dem lätta sina dåliga samveten. Läs reportaget: Trassligt drömjobb.

Kalle Karlsson är fotbollsjournalisten som blev tränare i en tid då den taktiska utvecklingen utvecklades i raketfart. Hur gör han för att hänga med, och hur länge kan han fortsätta dubbeljobba? Hans gamla kollega Johan Orrenius åkte till Stockholm för att fråga. Läs porträttet: Kalle och fotbollsfabriken.

Dessutom intervjuar vi Richard Magyar om hans rymdfunderingar och James Keene om alla hans flyttar, låter den satiriske illustratören David Squires förklara varför han saknar Sepp Blatter, frågar Bosse Andersson om favoritfrukter och favoritlåtar samt gratulerar den förre djurgårdaren Nahir Oyal till SM-guldet i footgolf. Bland mycket annat.

Ta del av hela numret här: Offside 5/2019. Och skriv gärna till oss vad ni tycker: redaktion@offside.org. Vi blir glada av all tänkbar läsarfeedback.

Trevlig läsning!

Artikeln publicerades Publicerad 30 september 2019. Uppdaterad 30 september 2019. och är skriven av .

Annons