Foto: LyngbyBoldklub1921/Youtube

Offsides favoriter: Räddningen av Lyngby

Varje helg tipsar Offside om läs-, hör- eller sevärda dokumentära berättelser och aktuella sporthändelser. Offsides reporter och webbredaktör Fredrik Tillberg är veckans första tipsare.

A week inside a soccer club when the money runs out (New York Times)

Lyngby BK var 15 minuter från att dö. Mindre än ett år efter att ha kvalificerat sig för Europaspel för första gången sedan storhetstiden runt 90-talsstrecket, riskerade den 97 år gamla danska klubben att falla i glömska. Ägarens pengar var slut. Anställda fick höra att deras jobb inte längre fanns. Spelarnas löner kunde inte betalas och fem av dem hade redan utnyttjat möjligheten att lämna klubben.

I skildringen av Lyngbys krampaktiga februarivecka ger New York Times-journalisten Rory Smith oss en inblick i hur elitfotbollsspelare, tränare och sportchefer upplever kampen mot en till synes oundviklig konkurs. Ibland krävs det ett panikartat SMS-massutskick av en PR-snubbe med supporterhjärta för att rädda en elitklubb.

Tre månader senare konstaterar vi att det ekonomiska virrvarret inte oväntat har satt sportsliga spår. Som ett av fyra lag i det röriga nedflyttningskval som krävs för att stanna kvar, är risken nu stor att Lyngby åker ur den danska högstaligan.


I Offsides webbexklusiva genomlysning av division ett-fotbollen vittnar klubbordföranden och tränare om den ekonomiska utmaning som Sveriges tredjedivision innebär. Läs alla tre delar:
Se oss, sponsra oss!
Livet i söderettan
Livet i norrettan

Artikeln publicerades 11 maj 2018 och är skriven av .
Annons