Offsidesnack Publicerad 30 mars 2022

Premiärförlust = inget SM-guld?

Jeffrey Aubynn år 2007

Med några dagar kvar till Allsvenskan tittar Offsides praktikant William Stenius närmare på fyra påståenden som han ibland hör i samband med premiärer. 

I dag: »Förlorar man premiären vinner man inte SM-guld.«

Text: William Stenius

Här ser det på pappret tydligt ut: Under 2000-talet har inget lag som vunnit Allsvenskan förlorat sin premiärmatch den säsongen. Åtta gånger har blivande mästarlag inlett säsongen med oavgjort, och 14 gånger har de vunnit. Majoriteten av vinsterna var med uddamålet. 

Jeffrey Aubynn firade två SM-guld som spelare (2000 med Halmstads BK och 2010 med Malmö FF) och har i sin nuvarande roll som assisterande tränare i MFF vunnit ytterligare ett (i fjol). Enligt honom är det inte konstigt att ett guldlag på 2000-talet aldrig har förlorat en premiär. 

– Jag skulle inte säga att det pratas om detta bland spelare och ledare, säger Jeffrey Aubynn. Samtidigt ska historiens kraft inte underskattas, och ibland blir man påmind om sådana här saker. I det här fallet har det nog en sämre inverkan för motståndarna. Det ger bara mer motivation att gå ut och vinna matchen för spelarna i ett favorittippat lag. Sedan är det förstås så att ett guldlag är ett väldigt bra lag, och bra lag vinner många matcher. 

De lag som under samma period gått in i säsonger som regerande mästare har inte ett lika fläckfritt premiärfacit: sex förluster, åtta kryss och åtta vinster. Inte heller faktumet att regerande mästare vinner fler premiärer än de förlorar förvånar Jeffrey Aubynn.

– Min egen analys är att när ett lag som vunnit guld kliver in i en ny säsong gör de ofta det som favoriter. Då ger det motivation att gå ut på planen och visa att favoritskapet är befogat. Det kanske ligger något i att man inte får förlora premiären för att vinna guld, men personligen tror jag att det är en slump att det ser ut så.

Hur pratar ni i Malmös omklädningsrum inför er premiär, med tanke på att ni har varit konstanta guldfavoriter de senaste åren? 

– Vi pratar inte på något särskilt sätt. Det finns en tydligare förväntan och absolut en lite högre anspänning inför premiären jämfört med till exempel den tionde omgången. Alla lag brottas nog med funderingen var de står i jämförelse med de andra lagen. Därför har premiärmatcherna en tendens att bli lite krampaktiga.


LÄS OCKSÅ:

Är det »tufft att möta en nykomling i premiären«?
Behöver en skyttekung »hitta målet tidigt«?
 Blir premiärer ofta »tillknäppta«?

Artikeln publicerades Publicerad 31 mars 2022. Uppdaterad 30 mars 2022. och är skriven av .

Annons