Protester i Tyskland

När Borussia Dortmund räknade in sin sämsta publiksiffra (54 300) på 22 år i måndagens hemmamatch mot Augsburg stod speakern Norbert Dickel på innerplan och backade upp de protesterande supportrar som inte dök upp. »Vi respekterar åsikten hos de som har valt att stanna hemma. Även vi är emot en uttänjning av spelhelgen och kommer att lyfta frågan när nästa TV-avtal diskuteras«, lovade den förre Dortmundspelaren i sin mikrofon.

Att klubben har möjlighet att faktiskt rubba frågan hade varit mer problematiskt att lova. För några dagar sedan kungjorde Uefa att 82 procent av organisationens intäkter i fjol kom från diverse TV-avtal. Hur stor intäktsandel som utgjordes av biljettförsäljning? En procent. Tack vare VIP-paket som kostar skjortan.

Som Radiosportens Richard Henriksson krasst konstaterade i sin twitterrapportering från Uefakongressen: »Inbilla er inte att det är publiken på läktarna som står i fokus i framtiden.«

Supportergruppernas protester mot ligans tilltagande kommersialisering är något som har genomsyrat årets tyska säsong, och att just tyska supportrar orkar ta striden mot de beslutsfattande makthavarna är varken en förvånande eller ny företeelse. De har ihärdigt stretat emot i många år och sett till att förhala införandet av betal-TV och VIP-loger. För att, till skillnad mot den engelska fotbollen, bevara sin läktarkultur har de även lyckats förhindra kraftiga biljettprishöjningar och ståplatsläktares omvandling till sittplats. Samtidigt har det funnits en motpol som hävdat att supportrarna hämmat en modernisering som trots allt är ofrånkomlig.

Förutom att med intresse följa den fortsatta utvecklingen i det polariserade Fotbollstyskland passar vi på att tipsa om tre nedstamp som Offside har gjort i den tyska fotbollen de senaste åren.

Just Borussia Dortmunds hängivna följeslagare har vi skrivit om vid flera tillfällen. Inför helgen har vi nu fyllt på vårt digitala arkiv med Uli Hesses berättelse inifrån Europas största ståplatsläktare under klubbens mirakelsäsong 2011: »Rapport från den gula väggen«.

För två år sedan var Offsides chefredaktör Johan Orrenius ute efter ett nytt favoritlag och hamnade i en rökig bar i Freiburg. »Mitt nya favoritlag« är en av Offsides mest uppskattade texter de senaste åren.

Helgens intressantaste Bundesligamöte spelas i Hamburg, där hemmalaget ligger ännu risigare till än vanligt. En förlust mot Mainz i helgen skulle innebära dödsstöten för den berömda Volkparkstadion-klocka som signalerar att HSV är ensamt om att ha tillhört Bundesliga sedan starten 1963. Albin Ekdal är inte tillräckligt spelklar efter en fotskada och missar ångestmatchen, men vi påminner ändå om när vi träffade landslagsmittfältaren i samband med flytten till Hamburg 2015. Reportaget »Albin och dinosaurien« är just nu upplåst och tillgängligt för alla.

Trevlig fotbollshelg önskar vi från redaktionen!

Publicerades 2 mars 2018. Artikeln är skriven av .
Annons