Smärtsam läsning

Text: Anders Bengtsson och Johan Orrenius

Vi har gjort våra temanummer genom åren (proffspionjärer, allsvenska kultspelare, förlorarklubbar …), men det var länge sedan nu. Ibland händer det dock att vi först när alla reportage är skrivna märker att en oplanerad röd tråd har slingrat sig in i numret. Den här gången visade den sig handla om smärta.

Landslagskaptenen Andreas Granqvist försöker lära sig att skita i hur ont ljumsken gör i sin allt mer desperata jakt på ett EM-slutspel (»En sista chans«). Den mytomspunne sjukgymnasten Simon Bakkioui skäller på spelare som gnäller när de besöker honom i Halmstad för att få bukt med sina skador (»Profeten«). I ett skånskt division sex-lag kämpar en gammal allsvensk måljägare på, trots att knät egentligen ber honom att sluta (»En i gänget«).

Vi är inte ute efter att romantisera gammaldags machoideal som vill resa en Stefan Schwarz-staty för att han en gång försökte spela vidare en match med brutet ben. Däremot fascineras vi av vad många är beredda att uthärda, bara för att få spela lite mer fotboll.

 

Exemplet Andreas Granqvist är extra intressant. Efter sina elva utlandsår, och särskilt de fem i Krasnodar, behöver han knappast plåga sig själv för pengarnas skull. Berömmelse verkar han också strunta i. Efter guldbollenhösten 2017 och det framgångsrika VM-slutspelet året därpå vet han redan hur den känns. Så här i efterhand tycks snarare farten i folkhjältekarusellen som snurrade efter VM ha varit problematisk för honom.

Efter ett fjolår som innehöll prick 55 allsvenska minuter och en kommande vår där han – i bästa fall – kan spela Superettanfotboll mot lag som Norrby och Vasalund kan man också fråga sig hur många landslagssupportrar som verkligen vill se »Granen« leda Sverige mot Spanien i en EM-premiär. Själv förefaller han inte fundera i de banorna. Förmodligen är det också omöjligt att orka gneta vidare i gymmet – och samtidigt sköta sportchefsjobbet i Helsingborgs IF – om man börjar oroa sig för sitt eftermäle.

Man måste inte hoppas att Andreas Granqvist besegrar oddsen och bär kaptensbindeln i ett sista mästerskap för Sverige. Däremot är det omöjligt att inte beundra hängivenheten.

Prenumeranter kan läsa hela Offside 2/2021 här!

Trevlig läsning,
Anders Bengtsson och Johan Orrenius

Artikeln publicerades 30 mars 2021 och är skriven av , .
Annons