Foto: Daniel Nilsson

»Får de en bra start ­kan de bli farliga«

Andreas Brännström är Offsides tränarkrönikör. I sin sjunde krönika bekymrar han sig över lag som hämtar självförtroende ur en premiärvinst.

Seriestarten närmar sig och de sedvanliga diskussionerna tar vid. Vilka har värvat bra? Vilka är det »upp till bevis« för och vilka får nöjet att slå ur underläge? Och så klassikern: »Får de en bra start kan de bli farliga«. Denna standardformulering yttras av såväl hobbytyckare runt fikabordet som av experter i fräscha TV-studios. Varför detta ständiga tjat?

Det uppenbara är att matcherna i början av serien ger tre poäng som man sedan får ta med sig resten av säsongen. Skönt! Å andra sidan delas det ju ut precis lika många poäng för en matchseger en regnig kväll i oktober. Men det är sällan där utgångspunkten för diskussionen ligger. Bra start-argumentet används snarare i spekulationer kring hur en klubb hanterar sportslig motgång. 

Förenklat brukar kedjan se ut så här: Lag förlorar, supportrar blir arga, styrelse och sportslig ledning blir stressade. Här någonstans brukar det också påpekas att spelarna tappat självförtroendet. Ah, detta inom idrotten lika heliga som komplexa ord. Försök sitta igenom en fotbollssändning utan att ordet »självförtroende« nämns. Det är större chans att studion missar att nämna hur målvakten skötte sig.

Annons

 

Dagens tränare har blivit rätt bra på att tidigt se tecknen på att laget har långt kvar till maxkapacitet. I sådana lägen får tränaren ta rollen som myndig kommunikatör för klubben. Ni känner säkert igen snacket: »Vi har ett ungt lag som håller på att växa in i det«, »Vi utvecklar en idé som kommer att ta lite tid«, »Prestationen var ändå bra och vi har en stark tro på det vi gör.«

Var vaksamma när en tränare uttrycker sig så. Och lita på att han eller hon är stressad bakom den lugna fasaden.

Så vad kan en tränare konkret göra i sådana lägen? Man kan så klart använda hela försäsongen till att grunda. Påtala för styrelsen gång på gång att det kommer att ta tid, använda upptaktsträffar till att dra ner förväntningar hos journalister och supportrar. Detta kan mildra krisrubrikerna en aning (fungerar dock sämre i storklubbar). Men den huvudsakliga uppgiften är att jobba med spelarna som du träffar dagligen. Hjälpa dem att bli bättre tekniskt, taktiskt, fysiskt och – mentalt.

»Det här ger oss självförtroende« är inget ovanligt uttalande efter en vinst. Okej. Det innebär i så fall också försämrat självförtroende efter en förlust. Och fungerar ett lag på det sättet är det ju inte konstigt att det står och faller med en bra start. Men ofta är det bara tomma ord. I den allsvenska premiären 2017 körde Elfsborg över Kalmar med 5–1. Målskytten Daniel Gustavsson talade nöjt om hur viktig storsegern var för lagets självförtroende. Kort senare var det spelaruppror i Elfsborg, tränaren Magnus Haglund sparkades i september och mittfältaren Samuel Holmén förklarade att – you’ve guessed it – självförtroendet var borta.

Den verkliga utmaningen för en ledare är att skapa ett betydligt starkare fundament än ett självförtroende hämtat ur en premiärseger. 

Apropå bra start: kolla gärna hur lag väljer att agera vid matchens första avspark. När jag såg Marseille i förra årets Europa League-final noterade jag att spelarna medvetet skickade ut bollen över sidlinjen så att motståndaren fick inkast. Tecken på dåligt självförtroende? Knappast. Snarare en del av en noga genomarbetat matchplan. Och de spelade ju trots allt Europacupfinal.


Andreas Brännström är ­tränare i Jönköp­ings Södra IF och fast krönikör i Offside hela ­säsongen.