Foto: Daniel Nilsson

»Vad gör man med dem som inte inrättar sig i systemet?«

Andreas Brännström är Offsides tränarkrönikör. I sin tionde krönika frågar han sig hur fria tyglar man kan ge lagets bästa spelare.

 »Visst, du har kvaliteter. Men i mitt system spelar nummer nio så här.« 

Orden var Arrigo Sacchis. Klubben var Milan. Och forwarden som fick uppmaningen att anpassa sig till systemet var ingen mindre än Marco van Basten. I den anfallsglada holländska ligan hade van Basten snittat ett mål per match. I världens försvarsstarkaste liga fick Sacchi ut nästan lika mycket av honom, och det är fortfarande ett av de bättre exemplen på att få saker slår en bra spelare som underordnar sig ett system. Långt senare använde Sacchis efterträdare Fabio Capello holländaren som exempel när han ville »banka Ajax ur kroppen« på ett annat uppmärksammat nyförvärv från Eredivisie – Zlatan Ibrahimović.

Arrigo Sacchi var en bestämd man. För bestämd, tyckte vissa. Många timmar av taktisk drillning där spelarna flyttade som en enhet för att krympa motståndarnas ytor var en vital del av träningen. Paolo Maldini sade att Sacchi var fantastisk, men att det kom en dag när spelarna inte orkade mer. De blev mentalt dränerade. Men Sacchis Milan är än i dag en stark referens för många tränare.


Prova Offside i två månader för 20 kronor!

Därefter 39 kronor/månad. Avsluta när du vill.

Beställ här

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto