Äntligen!

Efter tio år i landslaget kan Kim Källström se fram emot ett mästerskap där han kommer att ha en säker plats i startelvan. Frågan är varför det tog 90 landskamper att nå dit.

Det var en 18-miljoner-kronorsfråga. Stade Rennais klubbdirektör Pierre Dréossi vägde tekoppen i handen, stirrade mig stint i ögonen och undrade:

– Vad tycker du om Kim Källström egentligen?

Annons

Vi satt på Park Inn Hotel i Märsta, snön yrde utanför fönstret. Det var den 3 december 2003 och Dréossi var i Stockholm för att slutförhandla om Allsvenskans mest omskrivna talang. Dagen före hade han träffat djurgårdsledarna Bosse Lundquist och Tommy Jacobson på Sky City vid Arlanda. Övergången var mycket nära. Nu ville Dréossi bara hämta in de sista detaljerna; en reporter som kommit till hotellet för att intervjua honom passade hans syften utmärkt.

Min blick flydde mot den torftiga frukostbuffén fem meter bort, jag visste inte vad jag skulle svara. Naturligtvis skulle inte min åsikt spela en särskilt stor roll i sammanhanget men om den nu var av värde, vem var jag att sumpa en 21-årings chans att bli utlandsproffs?

– Vad är det ni söker egentligen? kontrade jag.

Fransmannen tog fram papper och penna. Med van hand skissade han upp en fotbollsplan och markerade den offensiva mittfältspositionen. Jag tog mod till mig och sade att Källström hade kommit bättre till sin rätt sedan Djurgården flyttat ner honom i banan, bakom den offensiva mittfältaren.

– Men vi behöver ju en nummer tio. Tror du inte att han funkar som det? sade Dréossi oroligt.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?