Den fysiologiska klockan

Att nå EM-form på några månader efter ett långt uppehåll är svårt. Att göra det och samtidigt ta hand om ett litet barn är ännu svårare.

I början av november 2011 kände sig Josefine Öqvist sliten. Det hade varit ett intensivt fotbollsår: VM-brons med landslaget i Tyskland, allsvensk toppstrid med Tyresö och till sist cupfinal i Göteborg. Därför var det inte konstigt att kroppen behövde vila. Men det här var inte den vanliga tröttheten som brukar infinna sig efter en lång säsong. Josefine tyckte att hon flåsade efter minsta ansträngning. Hon kände sig »konstant småsjuk«, men förutom den låga energin fanns inga tecken på att hon inte var frisk.

Efter några veckor bestämde hon sig för att göra ett graviditetstest – bara för att utesluta möjligheten. När testet visade sig vara positivt fick hon en mindre chock. Barn ingick inte i hennes och pojkvännen Stefan Lassens planer för den närmaste tiden. De bodde inte ens i samma stad: Josefine spelade fotboll i Tyresö, Stefan var hockeyproffs i Malmö Redhawks. Dessutom skulle Sveriges damlandslag spela OS om ett drygt halvår, och där hade Josefine tänkt vara med.

Direkt efter beskedet ringde Josefine till Stefan. Han satt i Malmös spelarbuss, på väg till Örebro för en bortamatch i hockeyallsvenskan. De bestämde att Stefan skulle komma till Josefines lägenhet vid Fridhemsplan efter matchen, senare på kvällen.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 2-2013 (13 mars 2013) och är skriven av .