Foto: Bildbyrån

»Inget av de andra lagen i Sverige spelade som vi«

I kultfilmen Blådårar flimrar han förbi som pressad tränare vars dagar i föreningen är räknade. Till dagens segertåg har han ingen hedersbiljett. ­Supportern Tony Ernst spårar den mustaschprydde holländaren och reder ut en avbruten revolution i Malmö.

Avslutningen är magnifik. Efter att representanter för våra 20 SM-guld har paraderat in på innerplan och symboliskt ställt sig bakom stjärnor med årtalen för när deras specifika titlar togs, så vandrar Zlatan Ibrahimović in på planen med Lennart Johanssons pokal i ena handen. När han lämnar över bucklan, där 2017 års titel har graverats in, till dagens kapten Markus Rosenberg är det svårt att inte rysa av välbehag. Fyra SM-guld de senaste fem åren, två Champions League-gruppspel, en halv miljard på banken. Och så Zlatan i MFF-halsduk med världens största jävla leende. Det är vi som är svensk fotbolls dominanter nu.

Nere på planen står spelare, tränare och ledare i en skön röra. Allan Kuhn verkar njuta bakom 2016 års stjärna, Åge Hareide -representerar 2014 och är sitt sedvanliga smil. Daniel Andersson står i samspråk med Pontus Jansson, och Ingemar Erlandsson, Krister Kristensson och Staffan Tapper ser ut att ta in den här mästarhyllningen med värdigt lugn. Några guldmakare saknas – Roy Hodgson, Bob Houghton, Tom Prahl – men man känner deras andar sväva över arrangemanget. För mig, som har gått på match sedan 1974 och varit med om elva av de tjugo gulden, är alltihop oerhört känslosamt. När Rosenberg och hela laget höjer bucklan och de av Malmö stad betalda fyrverkerierna skjuts upp över Swedbank Stadion lutar sig André, min granne på ståplats sedan några år tillbaka, mot mig och säger skrattande:

– Jag undrar vad Sören Åkeby tänker nu.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 1-2018 (29 januari 2018) och är skriven av .