Lustigs tur

Före EM-kvalet hade han inte spelat en enda minut i en t­ävlingsmatch med landslaget. När EM-kvalet var över var han den enda spelaren som fått spela samtliga minuter. Offside åkte till Trondheim för att ta reda på varför Mikael Lustig är given i Erik Hamréns startelva.

Jag stod bakom ett staket utanför ett nedgånget stadion i Orihuela, Spanien. Sveriges U21-landslag hade precis spelat 0–0 mot Spanien, vilket för svenskarnas del fick ses som en stor framgång inför EM-slutspelet som väntade på hemmaplan några månader bort. Nu väntade jag och en drös spanska reportrar på att spelarna skulle komma fram till oss i den mixade zonen. Först ut var Barcelonas supertalang Bojan Krkíc, som bar på en Louis Vuitton-necessär. Därefter kom Sevillas Diego Capel, som försökte få ordning på sitt långa hår. Sedan: Miguel Torres, Javi Garcia, Raúl Garcia… För varje spelare som stegade ut från Estadio Municipal Los Arcos blev knuffarna mot mig hårdare, reportrarna kämpade för att komma åt alla de unga spelarna, som redan etablerat sig i en av världens bästa ligor.

Jag tog några kliv åt höger och skakade på huvudet. Då kom Mikael Lustig ut. Han hade U21-landslagets träningskläder på sig. Jag frågade om han var imponerad av sina motståndare.

Annons

– Skojar du? svarade han. Det är inte varje dag man möter sådana här killar. Jag flög mest runt som en vante de första tjugo, tycker jag. Nej, detta var det tuffaste jag varit med om.

Mikael Lustig gick mot spelarbussen. Samtidigt stegade U21-landslagets förbundskapten Jörgen Lennartsson fram till mig. Han hade ett äpple i ena handen och pekade på Mikael med den andra:

– Där har du A-landslagets nästa högerback. Det lovar jag.

Det var den 31 mars 2009. Och det kändes som om Mikael Lustig hade en bra bit kvar.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?