Mañana i Mariehamn

I hela sin karriär har han fått höra att han borde bli mer seriös. För Bobbie Friberg da Cruz har det varit viktigare att ha roligt. Så hur kul kan man ha som högerback på Åland?

Trots att den omskrivs som »Årets match« har inte fler än 1 109 personer tagit sig till Wiklöf Holding Arena för att se IFK Mariehamn spela cupsemifinal mot HJK Helsingfors. Det är kräftornas fel. Och fiskens.

– En vacker lördagskväll i augusti, säger Pekka Lyyski på utpräglad finlandssvenska.

Annons

IFK Mariehamns tränare sedan 13 år tillbaka rättar till den mörkblå kavajen och blickar ut över gräs­planen.

– Det är kräftskivor. Byalagsfester. Flundrafester. Alla möjliga fester här på ön.

En annan anledning till den klena uppslutningen kan vara att IFK Mariehamn helt enkelt inte har spelat särskilt bra i år, trots en trupp som inför säsongen fick supportrar, lokaljournalister och spelare att hoppas på en toppstrid i finska ligan. Med en dryg tredjedel kvar av seriespelet befinner sig klubben i tabellens ingenmansland, 20 poäng efter suveränen HJK. Huvudstadslaget har vunnit ligan fem år i rad och kommer till Åland som tunga cupfavoriter. Men Pekka Lyyski kan åtminstone konstatera att hans IFK är obesegrat i de fyra senaste matcherna och att försvarsspelet har fungerat bättre sedan mittbacken Kristian Kojola återvände till klubben efter en sejour i Tyskland. Spelaren som hade Kojolas position tidigare har fått flytta ut till högerbacksplatsen. Det har Bobbie Friberg da Cruz inget emot. När Kojola anslöt till laget gick Bobbie själv fram till Lyyski och sade: »Du vet att jag spelade högerback i Norrköping, va?« Några dagar senare kom tränaren fram till den 32-årige göteborgaren och berättade att han tittat igenom några av IFK Norrköpings gamla matcher. »Inte spelade du som någon högerback där«, sade Lyyski. »Så där högt upp i planen brukar i alla fall inte högerbackar ligga.«

Med kvällssolen i ögonen kisar Bobbie mot arenans huvudläktare. Några medresta HJK-supportrar gör vad de kan för att höja stämningen genom att ta av sig till bar överkropp och skrika finska hejaramsor. Hemma­publikens försiktiga sorl låter mer nervöst, men Bobbie får åtminstone applåder när han vandrar in mot omklädningsrummet efter uppvärmningen. Det här kommer att bli hans 30:e match i IFK Mariehamns grönvita dress. Av en ren slump såg jag hans första, en träningsmatch i januari i år, mot Gefle. 403 personer tittade på och efter slutsignalen kom Bobbie fram och hälsade glatt. Trots vintermörkret och den sömniga inramningen var han på ett strålande humör. Han talade sig varm för såväl klubben som staden Mariehamn. »Det är fan inte dumt här alltså«, sade han. »Hur länge har du varit här?« frågade jag. »Kom i förrgår!« svarade Bobbie.

Sju månader senare ser han fortfarande glad ut när han tillsammans med lagkamraterna marscherar ut på planen för att möta HJK. Hemmaspelarna bär vita reklamtröjor över matchställen. De första åtta i ledet har var sin stor bokstav på bröstet så att de tillsammans bildar ordet »TRYGGHET!«. Det är sloganen för det försäkringsbolag som är kvällens matchsponsor och dessutom ett ord som beskriver hela föreningen väl. Det är däremot inget budskap som går särskilt bra ihop med Bobbie Friberg da Cruz. Så täcks hans bröst heller inte av någon trygghetsbokstav, utan av ett halvmeter högt utropstecken.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?