Foto: Daniel Nilsson

»Många hoppades nog att jag inte skulle komma tillbaka«

När kvalet började var han inte ens med i truppen. Nu ska Sverige spela VM med Sebastian Larsson som mittfältsmotor. Offside åkte till England för att prata kritik, självbild och uppoffringar med en spelare som har upplevt tre mästerskap – men aldrig känslan av att gå vidare från gruppspelet.

Den som hoppar in i en taxibil i centrala York och säger »the old chocolate factory« till chauffören har det troligen bra ställt. För fem minuter senare, efter att man rattats runt bland de kullerstensgator, grönmossiga broar och färgglada husfasader som tillhör staden som The Sunday Times i våras utsåg till »The best city to live in the UK«, rullar bilen in i ett område som fram till 2005 var en av de största chokladfabrikerna i England, men som i dag är ombyggt till ett lyxlägenhetskomplex med en stramt inredd lobby, där en piccololiknande man i hög hatt artigt säger »Hello, sir« och »Goodbye, madame« till hyresgästerna som kommer och går på det skinande golvet.

Eller så är man bara en journalist som ska träffa Sebastian Larsson. I sådana fall tar man hissen upp till den femte våningen och kliver in i en ljus lägenhet med vidsträckt utsikt över en hästkapplöpningsbana. Leksaker ligger utspridda över golvet. En kvinnoröst ropar »Bissen« och meddelar sekunden senare maken att hon tar med sig döttrarna ut och springer. Sedan sitter man mitt emot en 32-årig fotbollsspelare som bott mer än halva sitt liv i England och som för mindre än ett år sedan tackade nej till ett La Liga-kontrakt med Levante i soldränkta Valencia för att istället bara flytta 15 mil söderut från Newcastle och signera ett ettårskontrakt med Championshipklubben Hull City, som sedan Sebastians beslut mest krigat för sin överlevnad i serien.

När han pekar mot skjutdörrarna som leder ut till den regnfyllda terrassen och påpekar att det varit »katastrofväder« de senaste dagarna trots att det är ett par veckor in i april, är det därför rimligt att fråga om han ändå inte ångrar sig.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 3-2018 (21 maj 2018) och är skriven av .