Vad hände med Peter Antoine?

Han var den gapiga fotbollsfräsaren som svor sig fram genom matcher och TV-sändningar – för att ­därefter övergå till att kränga »scheissebillig« ­elektronik. Sedan blev det tyst.

Upprepade skall bryter stillheten på Vitsippevägen i blekingska Hällevik. Blandrashunden Ture uppskattar inte oväntade besök. Så fort främmande fotsteg rör sig över den grusbelagda uppfarten skuttar han ut ur tegelvillans vidöppna ytterdörr och gläfser hotfullt. Från altanen ropar en röst med tysk brytning:

– Han gillar bara tjejer!

Annons

Rastlös. Peter saknar de långa promenaderna vid Hanöbukten med Åsa och Ture. »Förr kunde jag bada också, nu sitter jag bara som ett arsle hemma i fåtöljen.«

Peter Antoine hänger inte med i Tures tempo längre. Hans 73-åriga kropp är sargad och behöver hjälp med att ta sig fram över gruset. Ett bandage sitter hårt lindat runt höger vad, och foten är nedstoppad i en bastant specialsko med mjuk dämpning. Med framåtlutad överkropp stödjer han högerarmen mot en krycka, samtidigt som hustrun Åsa hjälper honom med balansen på den andra sidan. De har varit gifta i 51 år och sedan Peter fick problem med foten skjutsar Åsa honom dit han ska. Numera blir det mest den kilometerlånga sträckan mellan hemmet och Strandträffen, en restaurang som ligger i anslutning till Mjällbys hemmaplan. Mer har han inte ork för.

Det är i mitten av september, men Peter bär shorts. Det skulle han ha gjort om det var december också, så länge det inte snöar. Han är inte riktigt klok, tycker Åsa, men hon har vant sig och slutat ifrågasätta sin mans klädval. På överkroppen sitter en röd jacka med Assyriskas emblem tryckt över bröstet. Ett givet val den här dagen, anser Peter som snart ska bege sig till Strandvallen för att se Mjällbys division ett-match mot Landskrona.

– Den kommer att reta många, säger han och flinar.

Han viker försiktigt in sin kropp i bilens framsäte medan Åsa hämtar rullstolen. Den behöver han för längre transportsträckor, som de hundra meterna mellan Strandträffen och Strandvallen.

– Har du med dig värktabletterna? frågar Åsa.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Vi låser delar av vårt material för att våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera) ska få valuta för sina pengar. Nu hoppas vi på dig också!

Kom igång med din gratis provperiod!

  • 2 fria månader, sedan 35kr/mån.
  • Ingen bindningstid, enkelt att avsluta.
  • Papperstidning i brevlådan varannan månad.

Dessutom får du tillgång till hela vår webb – med hyllade reportage, personporträtt och granskningar från de senaste tio åren.

Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?