Vad hände med Peter Antoine?

Han var den gapiga fotbollsfräsaren som svor sig fram genom matcher och TV-sändningar – för att ­därefter övergå till att kränga »scheissebillig« ­elektronik. Sedan blev det tyst.

Upprepade skall bryter stillheten på Vitsippevägen i blekingska Hällevik. Blandrashunden Ture uppskattar inte oväntade besök. Så fort främmande fotsteg rör sig över den grusbelagda uppfarten skuttar han ut ur tegelvillans vidöppna ytterdörr och gläfser hotfullt. Från altanen ropar en röst med tysk brytning:

– Han gillar bara tjejer!

Rastlös. Peter saknar de långa promenaderna vid Hanöbukten med Åsa och Ture. »Förr kunde jag bada också, nu sitter jag bara som ett arsle hemma i fåtöljen.«

Peter Antoine hänger inte med i Tures tempo längre. Hans 73-åriga kropp är sargad och behöver hjälp med att ta sig fram över gruset. Ett bandage sitter hårt lindat runt höger vad, och foten är nedstoppad i en bastant specialsko med mjuk dämpning. Med framåtlutad överkropp stödjer han högerarmen mot en krycka, samtidigt som hustrun Åsa hjälper honom med balansen på den andra sidan. De har varit gifta i 51 år och sedan Peter fick problem med foten skjutsar Åsa honom dit han ska. Numera blir det mest den kilometerlånga sträckan mellan hemmet och Strandträffen, en restaurang som ligger i anslutning till Mjällbys hemmaplan. Mer har han inte ork för.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 6-2017 (27 november 2017) och är skriven av .