Copyright Neymar

När ett varumärke blev till.

Bakgrund

Neymar, Neymars pappa, Paris Saint-Germain, Qatar, den moderna fot­bollen, mänskligheten … när det i somras stod klart att PSG hade värvat Neymar för drygt två miljarder kronor var det många som hade svårt att bestämma sig för vem eller vad man skulle spy mest galla över. Det enda de flesta var överens om var att fot­bollen nu klivit in i en ny verklighet. ­Ovetande om att huvudpersonen skulle bli affischnamnet och sym­bolen för denna ­bespottade utveckling åkte Offsides ­Brasilienkorrespondent ­Henrik Brandão ­Jönsson år 2012 till São Paulo i jakt på den redan då mytomspunne Neymar. Den efterföljande texten är en ­omarbetad ­version av ett kapitel i ­Offsides bok Gräset är alltid ­grönare i ­Brasilien och ­berättar historien om en pappa med drömmar, en son med sällsynt talang, ett land med förhoppningar och ett entourage som redan då ­visste värdet av affärer.

Jag står i det svettdoftande omklädningsrummet och känner mig både stolt och andäktig. Stolt eftersom jag nyss, med bedjande hundögon, fått en av guiderna på Santos fotbollsmuseum att öppna en nödutgång så att jag har kunnat vandra in på den snart hundraåriga matcharenan Vila Belmiro och sedan vidare in i omklädningsrummet. Andäktig eftersom jag tagit mig in till det allra heligaste, till en plats där den brasilianska fotbollens födelse, storhetstid och framtid strålar samman. Det känns som att möta Fadern, Sonen och den helige Ande på en och samma gång.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Offside 5-2017 (28 september 2017) och är skriven av .