Full Fräs i Falkenberg!

Falkenberg hade gjort sig känt för sitt lågprisvaruhus och sin buskishumor. Fotbollslaget var det få som brydde sig om. Så kom hösten 2013.

Ordförande Lars-Eric Nilsson rättar till sin svarta täckjacka och tittar ut över spelarna som äter ur medhavda plastburkar i Landvetters avgångshall. Stämningen är uppspelt; för Falkenbergs FF är flyg till bortamatcher en lyx. Där står veteranen David Svensson som fortfarande minns mötet med Örnsköldsvikslaget Friska Viljor för nio år sedan – de åkte buss fram och tillbaka – 194 mil – och väl hemma i Falkenberg fick de bara några dagars återhämtning innan det var dags för nästa bortamatch, mot Boden. Där är klubbens främsta målskytt i år, Victor Sköld, som minns resan till Stockholm tidigare i år då klubben efter mötet med Hammarby inte hade råd att skicka hem truppen inför nästa match i Örebro, varpå laget tvingades övernatta på en camping i Närke. Där står Niclas Eliasson, talangen som bor 20 meter från Falkenbergs idrottsplats och som före den här säsongen sällan behövde frakta sig utanför Hallands gräns för att spela fotboll. Han våndas redan över hemresan, då han ska flyga ensam till Ängelholm för en samling med Sveriges P18-landslag. Och där står sponsorn Janne Andersson, orsaken till att truppen just den här dagen slipper bussas 80 mil norrut för att möta Gif Sundsvall i en match som kan säkra allsvenskt avancemang. Janne sitter i FFF:s styrelse och är en av ägarna till 2Entertain – buskisduon Stefan & Kristers bolag. Publiksuccéer som Full fräs, Solsting och snésprång och Campa i klaveret ligger till grund för att sponsorn kan betala flyget till Sundsvall.

– Vågar vi checka in matchkläderna? frågar David Svensson.

Tränaren Hasse Eklund rycker på axlarna. Någon materialare har de inte med, spelarna får själva släpa på utrustningen. Även målvaktstränaren har fått stanna hemma. Några slantar sparade klubben också in på att spelarna körde upp till Landvetter i egna personbilar, så att man slapp hyra buss.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Nytt prenumerationssystem

Byt lösenord för ditt konto och läs vidare digitalt.

För dig som redan bytt lösenord.

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?