Har ni fest, eller?

Efter tre avbrutna matcher under året befinner sig Allsvenskan i en djup förtroendekris. Inför högriskderbyt mellan AIK och Djurgården tog Offside rygg på ex-huliganen, säkerhetschefen och supporterpolisen för att undersöka: Hur farligt är det att gå på fotboll i Sverige?

När Jonas Eriksson för pipan till munnen och blåser för halvtid infinner sig en lättnad uppe i ledningshytten högt upp på Råsundas östra läktare. Genom det fem meter breda panoramafönstret har arenabefäl, brandbefäl och klubbarnas säkerhetssamordnare bevittnat den första halvleken. Ingen av de tio personerna har följt spelet speciellt noga.

AIK:s säkerhetschef Henrik Koch har i vanlig ordning varit upptagen med att dirigera sitt manskap. I likhet med tränarna nere vid avbytarbåsen ställs han under varje match inför en drös av taktiska avväganden. I höger öra sitter en öronsnäcka och under hakspetsen dinglar en liten mikrofon. Sambandsmännens och ordningsvakternas rapporter har strömmat in i örat och bildat en helhetsbild av vad som pågår i arenans skrymslen. En del har han förstås också sett själv. När en ensam bengal sprakade rosa rök från djurgårdsklacken på södra läktaren lutade han sig över kamerakillen Leo Alariksson och bad honom skaffa fram närbilder som kunde identifiera den skyldige.

Koch belönar sig med en burk mineralvatten. Första halvlek har trots allt varit ganska lugn. Mest hetsig blev stämningen i hytten när Kennedy Igboananike bredsidade in 1–0 bakom AIK:s målvakt Ivan Turina och Djurgårdens säkerhetschef Daniel Bergström ställde sig upp och vrålade ut sin glädje. När Henrik Koch skakade på huvudet bad Bergström om ursäkt: »Det är så jävla svårt att hålla sig bara.«


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 6-2011 (12 oktober 2011) och är skriven av .