Över. Utanför. Tamt avslut på målvakten. I vanlig ordning är skotten märkbart usla på matchuppvärmningen. Den här gången kan spelarna kanske skylla på nerver. Gais mot Örgryte på Gamla Ullevi, lokalderby med viktiga poäng på spel och den första stora matchen på andra sidan coronarestriktionerna. 7 881 åskådare är på plats och med en kvart kvar till avspark har klackarna nått full styrka. I sektionen bredvid Gaisfästet har en äldre man med grönsvart halsduk placerat sig. På andra sidan räcket förbereds en bengalbränning. Mannen filmar klacken på sin kanske tio år gamla mobil. Ibland sjunger han med, men mest står han bredvid och ser ut att njuta. När matchen väl är igång har han förflyttat sig så långt bort från klacken han kan i sin sektion. Sannolikt beror det inte på att han känner sig för gammal för ljudnivån, då hade han inte stått där från första början, utan att han vill lämna plats åt mer röststarka anhängare. Kan man på det minsta sätt bidra till en derbyseger ska man göra det.
Fyra av 22 spelare på planen är fostrade i Gais eller Örgryte. En av dessa, Öiskaptenen Daniel Paulson, krigar efter en halvminut fram en hörna framför sina supportrar. Stort jubel. Hörnan blir resultatlös, men en knapp kvart senare gör Öis mål på straff. Därefter pågår en intensiv kvitteringsjakt i dryga timmen, och med tio minuter kvar händer det som ligger till grund för gaisarnas största stund på mycket länge. Den skadedrabbade inhopparen Richard Yarsuvat kvitterar efter 13 sekunder på planen, och åtta minuter senare avgör han derbyt med ett vänsterskott.
På slutsignalen rusar hela Gaistruppen mot sina supportrar för att fira segern. På den andra sidan är Daniel Paulson en av de sista Öisspelarna att lämna planen. Han står kvar länge och applåderar sin klack och får ömsom kärlek, ömsom frustration tillbaka. Det är ett minnesvärt derby mellan två av Sveriges mest klassiska klubbar som totalt har 16 SM-guld tillsammans. Men som vanligt numera har det också avgjorts långt ifrån finrummet. 2–1-resultatet innebär att Gais klättrar upp på elfte plats medan Öis ligger kvar på nionde. I Superettan.
SM-guld under 2000-talet
Totalt 15 av de 21 senaste SM-gulden har delats ut till en klubb från de tre storstäderna.
Annat var det för tolv år sedan då klubbarna möttes i ett av Göteborgsfotbollens mest haussade derbyn. Säsongen 2009 hade Göteborg fyra klubbar i Allsvenskan: IFK Göteborg var ett topplag, Gais ett stabilt mittenlag, Häcken och Öis två spännande nykomlingar. I en enkät som Sportbladet gjorde med de allsvenska spelarna svarade 52 procent att Göteborg var Sveriges fotbollshuvudstad.