När världen kom på besök

I Brasilien dukade fotbollsvärlden upp till århundradets VM-fest. I Östersund satte en man hela sin tillvaro på spel för dem som inte var bjudna.

Med en vecka kvar till avspark stormar Conifas 49-årige världspresident Per-Anders Blind in genom dörren till Östersunds Fotbollsklubbs kansli. Gångstilen är lätt framåtlutad och han haltar något efter knäoperationen han genomgick för nio dagar sedan. Han ställer ifrån sig sin laptopväska vid ett skrivbord som är uppsmällt i kansliets hall. På golvet står en fritös och i soffgruppen hoppar en ivrig schäfervalp omkring. Genom en glasdörr ser Per-Anders att det pågår ett möte i konferensrummet intill. När han känner på dörrhandtaget blandas hans sjungande norrländska upp med engelska ord.

– Nu ska vi se om de är busy här inne, eller om man kan få sig en kopp coffee?

Sedan en vecka är skrivbordet i kanslihallen Per-Anders »headquarter«. Från morgon till kväll jobbar han för att fotbollsförbundet Conifa ska kunna genomföra sin första turnering någonsin, ett världsmästerskap för landslag som inte är medlemmar i Fifa. Tanken var aldrig att Per-Anders skulle behöva planera och sköta hela turneringen själv. En annan person var satt på att organisera VM, men för två veckor sedan fick han sparken.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 4-2014 (30 juli 2014) och är skriven av .