Presspelet

När Barcelona och Real Madrid drabbar samman är rivaliteten synlig för alla. Svårare att urskilja: Vem är supporter och vem är journalist? Offside lät Johanna Frändén återse sina tidigare kollegor under en Clásico-helg på hög volym.

Tomás Roncero har ställt sig upp på konstgräsgolvet i studion och en kameraman går så nära honom det bara är möjligt. Objektivet befinner sig mindre än en meter från Roncero, strax under hakan, samtidigt som ödesmättad musik hörs i bakgrunden.

– Hur kan du säga att Madrid spelar dåligt? Vad menar du med att Zidane hade »tur«? Tror du att ett lag slår de bästa i Europa bara genom tur?! Du som är fotbollsexpert, du sitter här och säger att fotboll är lögn, att taktik är lögn, att talang är ett påhitt! Kom in i matchen!

Annons

Tomás Roncero sätter sig ner och hämtar andan. Han är chefredaktör för Madridtidningen As, eller Real Madrid-tidningen, om man så vill, och har just bokförts för kvällens högsta vrål i det direktsända programmet El Chiringuito de Jugones. Klockan är snart ett på natten, säsongens första Clásico är tre dagar bort och vi befinner oss i en TV-studio i Madrid för att bevittna Spaniens mest populära fotbollsshow.

Efter chefredaktörens två minuter långa brandtal för Real Madrid lägger ljudproducenten på klubbhymnen Hala Madrid för att rama in urladdningen. Tomás Roncero ser ut att svettas i sin ljusgrå Real Madrid-tröja.

– Muy bien, mumlar en av producenterna i kulissen. Det här kommer att flyga viralt.

Jag sitter bredvid honom på en bänk några meter från händelserna och tänker på den snälla stämningen i och kring SVT-studion under fotbollsmästerskap. Hur skulle Daniel Nannskog reagera om jag plötsligt ställde mig upp, började vifta med händerna och kasta ur mig invektiv om hans fotbollskunnande? Går det ens att föreställa sig ett svenskt programformat som går ut på att sportjournalister och före detta fotbollsspelare tar heder och ära av varandra i direktsändning inför hundratusentals tittare dag ut och dag in? Och vem är i så fall Sveriges Tomás Roncero? Bojan Djordjić?

Anfallsglad. Tidningen As chefredaktör Tomás Roncero, längst till vänster, avlossar en av sina patenterade salvor i det direktsända fotbollsdebattprogrammet El Chiringuito. Sändningen inleds vid midnatt – prime time i Spanien.

Några minuter senare ligger sekvensen ute på Twitter ackompanjerad av versaler och emojis: »TOMáS RONCERO EXPLODERAR SOM ALDRIG FÖRR MOT D’ALESSANDRO.« Nästa morgon kommer Barcelonatidningen Mundo Deportivo, liksom flera andra medier, att publicera en artikel om bråket, med länk till programmets klipp på nätet.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?