Proffs på låtsas

När förmögna Bollywood­stjärnor och avdankade fotbollshjältar försökte lyfta en slumrande folksport såg en Superettanspelare sitt livs chans till ett oöverträffat äventyr.

När jag når andra våningen i hyreshuset i centrala Göteborg har 27-årige Pierre Tillman redan ställt upp ytterdörren för att släppa in mig. Han har precis varit ute på en löprunda i septemberregnet och trampar nu runt i sin stökiga enrumslägenhet, fortfarande med de blöta gympaskorna på sig. Utspritt över golvet ligger halvpackade resväskor, skjortor och drivor med fotbollsskor. Det luktar omklädningsrum. I taket hänger en kristallkrona där två av plastljusen slocknat, ute på balkongen står tre svarta sopsäckar fyllda med tomburkar och hörnsoffan täcks av några ihopkorvade vita lakan. Pierre förklarar att han tidigare sov på en luftmadrass, men »den sprack i helgen«. Han går ut i köket, kokar två ägg och lutar sig mot diskbänken.

– Allt det här som händer mig nu, det är faktiskt jävligt sjukt, säger han. Jag vet inte ens vilken tid flyget går.

Efter säsongen 2013 lämnade Pierre sin plats på mittfältet i Varbergs Bois för att åka på en långresa tillsammans med sin flickvän. Hans plan var att sedan flytta till Stockholm för att bo tillsammans med henne; att hitta en ny klubb skulle nog inte bli några problem. Men förhållandet tog slut och Pierre bestämde sig för att skaffa lägenhet i Göteborg istället. Han skrev på ett nytt kontrakt med Varberg, men ett pajat knä förstörde stora delar av årets Superettansäsong. På en förfest i våras träffade han den 23-årige spelaragenten Carl-Johan Fransén. De båda inledde ett samarbete och för första gången i sin spelarkarriär hade Pierre någon som jobbade för honom. Det gav effekt direkt. För en vecka sedan skrev han på ett kontrakt med Chennaiyin FC, en av klubbarna i den nystartade Indian Super League, ISL. Förutom en betydligt högre lön än i Varberg innebär klubbytet också att Pierre får lagkamrater av en helt annan kaliber. I truppen finns spelare som italienaren Marco Materazzi, fransmannen Mikaël Silvestre och brassen Elano. Dessutom är en annan svensk lagets kapten: Bojan Djordjić.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 6-2014 (03 december 2014) och är skriven av .