Proffs på låtsas

När förmögna Bollywood­stjärnor och avdankade fotbollshjältar försökte lyfta en slumrande folksport såg en Superettanspelare sitt livs chans till ett oöverträffat äventyr.

När jag når andra våningen i hyreshuset i centrala Göteborg har 27-årige Pierre Tillman redan ställt upp ytterdörren för att släppa in mig. Han har precis varit ute på en löprunda i septemberregnet och trampar nu runt i sin stökiga enrumslägenhet, fortfarande med de blöta gympaskorna på sig. Utspritt över golvet ligger halvpackade resväskor, skjortor och drivor med fotbollsskor. Det luktar omklädningsrum. I taket hänger en kristallkrona där två av plastljusen slocknat, ute på balkongen står tre svarta sopsäckar fyllda med tomburkar och hörnsoffan täcks av några ihopkorvade vita lakan. Pierre förklarar att han tidigare sov på en luftmadrass, men »den sprack i helgen«. Han går ut i köket, kokar två ägg och lutar sig mot diskbänken.

– Allt det här som händer mig nu, det är faktiskt jävligt sjukt, säger han. Jag vet inte ens vilken tid flyget går.

Annons

Efter säsongen 2013 lämnade Pierre sin plats på mittfältet i Varbergs Bois för att åka på en långresa tillsammans med sin flickvän. Hans plan var att sedan flytta till Stockholm för att bo tillsammans med henne; att hitta en ny klubb skulle nog inte bli några problem. Men förhållandet tog slut och Pierre bestämde sig för att skaffa lägenhet i Göteborg istället. Han skrev på ett nytt kontrakt med Varberg, men ett pajat knä förstörde stora delar av årets Superettansäsong. På en förfest i våras träffade han den 23-årige spelaragenten Carl-Johan Fransén. De båda inledde ett samarbete och för första gången i sin spelarkarriär hade Pierre någon som jobbade för honom. Det gav effekt direkt. För en vecka sedan skrev han på ett kontrakt med Chennaiyin FC, en av klubbarna i den nystartade Indian Super League, ISL. Förutom en betydligt högre lön än i Varberg innebär klubbytet också att Pierre får lagkamrater av en helt annan kaliber. I truppen finns spelare som italienaren Marco Materazzi, fransmannen Mikaël Silvestre och brassen Elano. Dessutom är en annan svensk lagets kapten: Bojan Djordjić.

– När Elano blev klar läste jag Times of India på nätet, säger Pierre. De skrev att laget behövde en kreativ mittfältare för att play alongside with Tillman. Jag tänkte bara »va fan?« Det är ju helt stört. Vadå, alongside with Tillman? De har ju aldrig ens sett mig spela.

Äggklockan ringer. Pierre fyller kastrullen med kallt vatten och ställer ifrån sig den på diskbänken. När han öppnar kylen råkar jag se att hela den översta hyllan är fylld med snusstockar.

– Snusar du? skämtar jag.

– Faktiskt inte, svarar Pierre. Det är bara lite business jag har vid sidan om. Fotbollen har liksom inte alltid varit min huvudsakliga grej.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?