Slaget om gärdsgården

På ytan är division sex-mötet mellan SK Mjörn och Hemsjö IF som vilken gärdsgårdsmatch som helst. Men i skogarna utanför Alingsås finns en derbyhistoria full av rivalitet, pyroteknik och avancerad psykologisk krigföring.

En höstkväll för sju år sedan strök tre män runt i Västra Bodarna, ett villakvarter vid sjön Mjörn en halvmil söder om Alingsås. Försiktigt smög sig trion upp på Erik Nilssons veranda och placerade en död gädda utanför SK Mjörns lagkaptens dörr. Meddelandet på den tillhörande lapp som stoppades i fiskens mun gick inte att misstolka: »Hata SK Mjörn!« 

Dagen efter smällde det ordentligt i duellerna när Hemsjö och Mjörn möttes. Derbyt, som sägs vara ett av de fulare som har avgjorts mellan lagen, slutade 1–1 efter att den gäddpsykade Erik Nilsson orsakat en straff och blivit utvisad. 

Hemsjöupptågen fortsatte. Inför nästa derby upptäckte en av Mjörns spelare ett par chokladindränkta kalsonger på sin balkong. Det underliggande budskapet: spelaren skulle bli så nervös inför matchen att han skulle skita på sig. 


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 5-2016 (28 september 2016) och är skriven av .