Joachim Björklund om premiärnerver

Samtliga svenskar begår VM-debut i Ryssland. En gammal mästerskapshjältes råd till nervösa spelare: läs böcker, smit iväg från hotellet ibland och lägg inte allt fokus på premiären.

 Kryss i EM 1992 och VM 1994, förlust i EM 2000. Du spelade tre mästerskapspremiärer men vann inte en enda.

– Man kan vända på det: Jag vann ingen premiärmatch men gick ändå vidare från två gruppspel. Och 2000 hade vi turen att, trots premiärtorsken, ha liv i det inför den sista gruppspelsmatchen.

Annons

Så den första matchen är överskattad?

– Om man vill nå framgång kan man inte lägga allt fokus på den. Då blir en förlust som när luften pyser ut ur en ballong. Det är oundvikligt att bygga upp en speciell laddning inför premiären, men intalar man sig på förhand att ett kryss inte är katastrof blir besvikelsen inte enorm. Om man undviker att förlora premiären har man nästan alltid möjlighet att gå vidare.

Kunde du alltid tänka så?

– Inför EM 1992 var jag ruskigt nervös. Jag var 21, gjorde mitt första mästerskap och skulle möta Frankrike som inte hade fått stryk på ett par år. Kungen var där, det var hemmaplan och jag ställdes mot Papin och Cantona. Lätt att intala sig själv positiva tankar, va? Jag hade fullt sjå med att hålla benen från att skaka.

Hur laddade ni upp för det mästerskapet?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?