Joakim Persson om att gå hårt fram

Som ung spelare i Malmö FF fick han lära sig att bita ifrån när de äldre tryckte ner honom. Som tränare i Ängelholms FF försöker han få talangerna att anamma samma attityd.

Före årets säsong sa du: »Vi ska bli ett nytt Falkenberg.« Några omgångar in i serien: »Just nu finns ingenting i ÄFF jag är imponerad av.« Du har nära till dina känslor.

– Jag försöker i alla fall att vara ärlig. Någon ställer en fråga – jag svarar. Vad är problemet? Svenska klubbar är duktiga på att berätta om positiva saker som sker, men det negativa ska ofta »hållas internt«. Jag tror på öppenhet. Jag kan kritisera laget likväl som jag kan hylla det. Mina spelare tycker nog många gånger att jag är för snäll.

Annons

Jaså? Inför matchen mot Hammarby kunde man läsa i Helsingborgs Dag­blad hur du sågade alla spelare under 23 år.

– Det var berättigat. Jag har unga spelare som i individuella samtal berättar för mig att de vill bli landslagsspelare och utlandsproffs. Om samma spelare då bara ställer ut skorna på den sista träningen inför Hammarby borta – Superettans maffigaste skyltfönster – och förlorar med typ 15–3 i internmatchen mot de äldre … Hallå! Hur tänker man då? Man måste offra sig. Man kan inte spela akademifotboll hela tiden.

Akademifotboll?

– Jag kallar den det, fotbollen som består av korta passningar och många tillslag – men alldeles för få löpningar utan boll. Många unga spelare kan i dag göra fantastiska saker med bollen, men de saknar ofta attityden. Det är för mycket mys, chips och popcorn. Man vill bli belönad för ingenting. Det är som när jag säger till min son att vi ska ut och cykla. »Vad får jag då?« frågar han. »Frisk luft!« svarar jag. »Om jag ska cykla vill jag ha en glass«, säger han. Då står jag där i hallen och muttrar.

Du ställer högre krav på spelarnas inställning?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?