Lisa Dahlkvist om att gå sin egen väg

Hennes pappa fick Guldbollen 1984 och hon har haft två av Sveriges främsta spelare som tränare. Den nyblivna VM-brons-medaljören menar ändå att hennes största talang är att inte lyssna på allt som sägs.

Lade du märke till vad USA:s målvakt Hope Solo sysslade med före din straff mot USA?

– Jag uppmärksammade att hon höll på länge med sina handskar och att publiken visslade. Då stängde jag av och funderade bara på hur jag skulle slå till bollen. Jag brydde mig inte längre om vad hon gjorde. När hon sedan fortsatte sina psykningar kände jag att jag fick ett övertag, att hon såg på mig att de inte bet.

Annons

Har du lättare att fokusera i riktigt stora matcher?

– Ja, då höjs tävlingsmomentet. Man blir antingen vinnare eller förlorare. Då kan jag fokusera på det enkla – att en bra straff faktiskt bara är som en perfekt passning. Tidigare i år missade jag en straff mot Hammarby bara för att jag fladdrade i tanken om var jag skulle skjuta. Och på träningar vill jag inte ens slå straffar. Det är inte spännande nog.

Straffen i VM var inte första gången du sökte dig till spänningen. I Umeå haffade du två inbrottstjuvar. 

– Min mobil hade blivit stulen tidi­gare, så när jag mötte två okända kvinnor på träningsanläggningen bad jag dem visa sina fickor. De svarade att de bara varit på toa och jag lät dem gå. Sedan såg jag att de började springa. Jag skrek: »Ring polisen, de har snott våra grejer.« Jag och Frida Östberg sprang efter dem – de hann kanske 200 meter.

Kan din kompromisslöshet ställa till problem?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?