Mathias Ranégie om anfallsträning 

Säsongen 2010 gjorde du tolv mål. Svenska fotbollförbundets statistik säger att du endast träffade mål en gång på dina övriga 81 avslut.

– Är det sant? Det låter ju helt bedrövligt. Jag tror faktiskt inte det stämmer, det kan det bara inte göra…

Annons

Möjligen fick de i så fall ordning på statistiken förra säsongen – av 105 skott träffade du mål 65 gånger.

– Det låter rimligare. Helt ärligt har jag själv blivit förvånad när jag efter matcherna tittat på siffrorna över antal avlossade skott – jag är ju inte en kille som skjuter på allt och slänger iväg skott från 30 meter. Men förra året fick jag väldigt många lägen, de flesta dessutom innanför straffområdet och då ska bollen sitta på målet. Annars är det för dåligt.

Hur tränar du för att bli bättre på att avsluta?

– Man kan inte ändra sitt sätt att avsluta, jag har min stil och försöker slipa på den hela tiden. Men jag har nog blivit bättre på att kamouflera var jag ska placera bollen. Det handlar om att inte avslöja för mycket för målvakten. Till exempel att man inte vrider upp kroppen för tidigt så att man visar vilket hörn bollen ska läggas i. Eller så kan man medvetet vrida kroppen åt ett håll och sedan skjuta i motsatt hörn. Egentligen handlar allt om att hitta kylan i de avgörande lägena. Förra året lät jag ofta målvakten ta första initiativet.

I år har du fått en utpräglad anfallstränare, förra utlandsproffset Jörgen Pettersson, och därmed möjlighet att slipa på detaljerna. Hur funkar det?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?