»Okej, men hur snabb är du när matchen ska avgöras?«

Allsvenska löften tar hjälp av en gammal längdhoppare för att nå internationell klass.

»Nyligen var Sveriges landslag i amerikansk fotboll på Bosön och tränade. Deras ledare sa till mig, på skämt: ›Ser du någon som ser snabb ut?‹ Jag såg bara laget värma upp men kunde ändå peka ut vem som var snabbast, näst snabbast och tredje snabbast. Ledaren blev både imponerad och förvånad – jag bara garvade. Det är ju min styrka: jag har ett öga för rörelsemönster och behöver inte lång tid på mig för att se vad någons fysiska spetsegenskap är. Och hur man kan utveckla den.

Jag växte upp på en hönsfarm i Medel­pad. Vi hade 6 000 höns, mina föräldrar jobbade hårt och vi barn fick hjälpa till med äggplockningen. Mamma och pappa var helt ointresserade av sport, men jag älskade idrott och märkte att jag var snabbare än de flesta. Fotboll var det bästa jag visst­e. Jag spelade i lilla Ljustorps IF. Vid uttagningen till Medel­pads d­istriktslag var jag 15 år och hade ett extremt själv­förtroende. Jag gjorde m­assor av mål och var säker på att komma med. Vilken chock jag fick när jag ratades! Jag hade en kompis som också var grym, han kom inte heller med. Jag tror att det var för att vi spelade i Ljustorp – alla killar från Gif Sundsvall kom med.

Annons

En månad senare var det JSM i friidrott i Huddinge. Jag ställde upp i 100 meter, längdhopp och tresteg. I det sista trestegs­hoppet persade jag med över en meter och vann guldet på 13,28. Efter det b­örjade jag satsa. Längd blev min bästa gren. Jag kom med i landslaget och h­oppade 7,75 som bäst. Men som 23-åring gjorde jag illa höften när jag fick överrotation i ett hopp. Efter det blev jag aldrig lika bra igen.

Nebez Kurban 

Meriter: Hjälpte en ung John Guidetti att utvecklas. På Fysikfabriken.se har s­pelaren skrivit: »Jag fick leta länge innan jag hittade min speedguru i Nebez!«

Målsättning: Att hjälpa unga fotbolls- och ishockeyspelare att ta steget från talang till stjärna.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?