Sonny Karlsson om skadat gods

BK Häcken har tagit för vana att värva spelare vars lovande k­arriärer har tvärnitat. Hisingsklubbens sportchef förklarar varför han tror på att ge folk en andra chans.

Makondele och Ranégie är två exempel från förr, och nu har ni på kort tid värvat före detta MFF-trion Pekalski-Sudić-Rexhepi. När blev ni Allsvenskans återvinningscentral?

– När vi åkte ur 2006 hade vi varit uppe och vänt så många gånger att det inte funkade att bara köra vidare i gamla hjulspår. Vi fick mandat att förändra och en uppgift var att analysera läget: Vilka är vi och vad kan vi få hit för typ av spelare?

Annons

Vilka var ni?

– En klubb som inte befann sig tillräckligt högt upp i näringskedjan för att få allt vi pekade på. Vid den tiden blev vi erbjudna en etablerad spelare från en agent, samtidigt hörde vi att agenten varit på en större klubb om samma kille. Men de behövde bara betala 20 procent av det som vi skulle fått ge spelaren för att få honom till oss. Det var en måttstock på hur osexigt det var att spela här i Häcken på den tiden. Sedan dess har målet varit att minska glappet mellan oss och de största.

Och för att lyckas började ni leta efter skadat gods?

– Jag vill inte kalla duktiga spelare skadat gods … Men visst, är man inte störst måste man leta hål i systemet. Vilka etablerade spelare kunde vi få? Martin Ericsson var ett exempel. Han fick inte tillräckligt med speltid i Elfsborg och hade en historia med många skador. Då fick vi ta hänsyn till det och vara extra vaksamma på hur hans kropp reagerade när det blev intensivt tränande och matchande.

Det måste ändå finnas tvivel. Om en kille inte funkat tidigare, varför skulle det bli bra hos er?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Vi låser delar av vårt material för att våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera) ska få valuta för sina pengar. Nu hoppas vi på dig också!

Kom igång med din gratis provperiod!

  • 2 fria månader, sedan 35kr/mån.
  • Ingen bindningstid, enkelt att avsluta.
  • Papperstidning i brevlådan varannan månad.

Dessutom får du tillgång till hela vår webb – med hyllade reportage, personporträtt och granskningar från de senaste tio åren.

Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?