Stefan Johannesson om videogranskningar

För första gången kommer VM-domarna att ha hjälp av videogranskare. VAR har kritiserats i länder där det redan är i bruk, men Sveriges domarchef tror inte på kaos i Ryssland.

 Hur förklarar du VAR, Video assistant referee, för någon som undrar vad det är?

– Det är en räddningsplanka som ska hjälpa domaren när han fallerar. Beslut som kan rättas till gäller straffar, mål, röda kort eller om fel spelare varnats eller visats ut. Offsidegranskningar är också på gång. Nu har det precis tagits fram en lista på företag vars offsideteknologi har godkänts av Fifa. Det är inte så lätt som man tror. Du vet ju hur det ser ut på TV ibland när de visar en virtuell offsidelinje. Ibland ser man direkt att linjen är helt fel.

Annons

Enligt en engelsk studie tar domaren rätt beslut i 96 procent av fallen. Är det inte gott nog?

– Det kan man tycka. Men jag har också läst en studie på 972 matcher där VAR har använts. Där träffade domaren rätt till 93 procent. Med videogranskningar till hjälp steg siffran till 98,8 procent. Straffincidenter gick från 90,5 procent till 98,3.

VAR används bland annat i Bundesliga och Serie A. Sneglar du avundsjukt på de länderna?

– Nej. Eller jo förresten. Nyligen var jag med Jonas [Eriksson] och dömde Arsenal–Milan i Europa League. Jag signalerade för straff till Arsenal. Ett horribelt beslut, visade det sig senare. Det hade VAR kunnat rätta till.

I en match mellan Mainz och Freiburg blåste domaren för halvtid. Efter några minuter kom han in i omklädningsrummet och meddelade att han genom VAR upptäckt att Mainz borde ha fått straff i slutminuten. Lagen kallades ut igen, Mainz satte straffen och freiburgarna knäcktes helt.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?