Ofarliga kuriositeter eller näthuliganism?

Källkritik är viktigt. Men tänk så mycket tråkigare livet vore utan alla svajiga fotbollsanekdoter från Wikipedia.

I huset där jag jobbar finns en allmän anslagstavla. Inte sällan syns där A4-ark med ett budskap i stor stil: »Du kan göra Wikipedia bättre!« En gång i veckan träffas Wikipediafantaster för att diskutera hur den digitala encyklopedin, och världens femte största sajt, kan vässas. Jag har övervägt – men inte vågat – att ta hissen ner och fråga vilka ansträngningar som görs för att faktagranska Wikipediapåståendet att den tidigare Elfsborgsforwarden Mathias Svensson lystrar till smeknamnet »De stora matchernas man«.

Som fotbollsintresserad hamnar man ofta på Wikipedia. Som journalist anses det också lite fult. »Är det ›källa: Wikipedia‹ på den eller?« kan mina arbetskamrater raljera när jag berättar för dem att den togolesiska anfallaren Emmanuel Adebayor började gå först vid fyra års ålder och då omedelbart snappade åt sig en förlupen fotboll som rullat in i en kyrka där en församling just avslutat en veckolång bön för hans ben. 

Grunden till ett Wikipediabesök är sällan mer solid än ett pubstimmigt samtal om var någon avdankad fotbollsstjärna kan tänkas finnas nuförtiden. Den som fortast får upp telefonen ur fickan googlar, skickas vidare till Wikipedia och kan sedan glatt berätta för resten av gänget var spelaren i fråga numera tjänar sina pengar (anmärkningsvärt ofta sker detta i det turkiska ligalaget Istanbul Başakşehir). De mer hängivna använder spelarsidorna som frågesportmaterial. Häromåret tipsade en Offsideläsare om »en wikilek« som gick ut på att gissa vilken spelare som gömde sig bakom en skärmdumpad klubbhistorik. Att jag fann leken överraskande rolig säger eventuellt något om mitt liv, men oavsett vilket visar den hur torra siffror från Bristol City och Port Vale kan göra en risig tisdag i mars något festligare. Men Wikipedia kan också vara nyhetsledande. Den 29 mars kunde den uppmärksamme IFK Norrköping-supportern notera hur det på backen Egzon Binakus sida stod att han tillhörde just IFK Norrköping – trots att klubben inte kommunicerat ett ord om övergången från Malmö FF. En registrerad Wikipediaanvändare, uppenbarligen med god insyn i Egzon Binakus karriär, hade alltså kastat sig på tangenterna för att hinna före de officiella kanalerna. 


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Offside 3-2019 (27 maj 2019) och är skriven av .