A New England

Vem försöker engelsmännen egentligen lura när de påstår att de inte räknar med EM-succé? Eftersom vi var osäkra på svaret bad vi en flerfaldigt prisbelönt engelsk journalist att döda det som otroligt nog ­har blivit en ­vedertagen sanning.

Sedan VM 1966 har England rest till samtliga mästerskap som favoriter. Åtminstone enligt oss själva. Om det funnits ögonblick då man tvivlat eller ifrågasatt konsensus har det inte tagit lång tid innan någon journalist, granne eller arbetskamrat dunkat in »sanningen« i ens skalle igen. 

Så är det inte längre. Trots att Roy Hodgsons landslag kvalificerade sig till EM med tio vinster av tio möjliga och med en målskillnad på +28, samt att vi i våras besegrade självaste världsmästarna Tyskland, räknar ingen normalbegåvad engelsk supporter med något särskilt i Frankrike. De flesta hoppas bara undvika en förnedring likt den i Brasilien-VM 2014. Ett par hyfsade insatser och sedan kanske en heroisk förlust. Det tar vi. Ännu bättre: sorti efter en straffläggning i åttondelen. 

Förväntningarna är så låga att till och med souvenirbutikerna, som inför alla stora mästerskap beställer in gulliga nallebjörnar klädda i åtsittande landslagströjor, aldrig tidigare förhandsbeställt så få. Det är bara att konstatera att vi gått från storhetsvansinne till sorglöshet på bara några år.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Nytt prenumerationssystem

Byt lösenord för ditt konto och läs vidare digitalt.

För dig som redan bytt lösenord.

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?