Fuskbygget

En VD som fick bonus för att han sålde klubbens bästa spelare. En styrelseledamot som fakturerat miljon­belopp där alla andra jobbar ideellt. Och ett fotbollslag som lämnats vind för våg. Historien om Hammarbys fall är historien om en ledning där många har tänkt på sitt eget bästa – och färre har tänkt på Hammarby.

Det var tre nervösa män som klev in på ett kontor på fjärde våningen på Nybrokajen 7 i Stockholm i mars 2001. De visste att mötet som alldeles strax skulle börja måste sluta med en handskakning. 

Det fanns helt enkelt inget alternativ.

Henrik Appelqvist, Jan Friedman och Björn Wolrath – som av Hammarby hade fått ansvaret att slutförhandla med Anschutz Entertainment Group, det amerikanska företaget som var världsledande inom event- och arenabranschen, och som bland annat ägde Los Angeles Kings och Los Angeles Lakers – satte sig på ena sidan mahognybordet.  På andra sidan satt Tim Leiweke, AEG:s VD, och Detlef Kornett, företagets starke man i Berlin. Bredvid de två placerade sig den svenske advokaten Per Magnusson, anlitad av AEG för att sköta det juridiska. 


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 2-2011 (09 mars 2011) och är skriven av , .