Foto: Robin Nordlund/Bildbyrån

»Vi förlorade pengar i landslaget«

Fotbollsledare gillar att avfärda kniviga frågor med att de är »hypotetiska«. Här drar Offside det presumtiva till sin spets. Denna gång: Anette Börjesson, Jitexhjälte och expertkommentator för Radiosporten.

En eldsvåda bryter ut i ditt hus och du hinner bara rädda en av dina sex SM-guldmedaljer. Vilken väljer du?

– Nu har jag inga medaljer hemma, alla är på idrottsmuseet i Göteborg. Men om det skulle börja brinna med mig i lokalen hade jag ryckt den första, från 1974. Det var mitt första år i Jitex och den framgången banade väg för min karriär.

Annons

Nilla Fischer undrar hur sjutton du hann med att smasha hem 13 SM-guld och fyra EM-medaljer i badminton samtidigt som du var kapten i både Jitex och landslaget. Hur förklarar du dig?

– Jag spelade faktiskt lite allsvensk handboll också och lyckades sy ihop ekonomin tack vare ett par sponsorkontrakt. Jag körde taxi ett par pass i veckan också. Då tränade jag morgon och kväll och tog körningar på dagen. En gång körde jag Lars-Åke Lagrell, Lennart Johansson och ett par andra förbundsnissar. Jag fick mycket dricks.

Med anledning av dagens jämställdhetsdebatt frågar en nutida landslagsspelare hur de ekonomiska villkoren såg ut under din tid i Blågult. Vad svarar du?

– När jag debuterade 1975 fick vi inte ens någon ersättning för förlorad arbetstid – vi förlorade pengar på att spela landslagsfotboll. Då kollade jag med pappa som hade spelat juniorlandskamper. Till och med juniorer fick ersättning på herrsidan, sedan många år tillbaka. Efter en landskamp konfronterade jag förbundet och något år senare fick vi kompensation för förlorad arbetsförtjänst. På damsidan har vi alltid tvingats ta kampen.

Du får återuppleva en dag i ditt fotbollsliv, vilken väljer du?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?