Champagne, anyone?

Jérôme Champagne anställdes av Fifapresidenten Sepp Blatter och var pampens högra hand i elva år innan han offrades i det politiska rävspelet. Nu pekas han ut som Blatters arvtagare. Offside åkte till Zürich för att undersöka hur han vill förändra en organisation i kris.

Red Hot Chili Peppers Californication ljuder inifrån kavajfickan. Jérôme Champagne plockar fram mobilen, tittar på displayen och svarar på tyska:

– Hallo!

Annons

Jérôme lyssnar och ser konfunderad ut. Han testar frans­kan istället:

– Oui bonjour? C’est qui?

Efter ytterligare tvekan inser han att spanskan lämpar sig bäst.

– Sí, sí. Lo siento. Muy bien.

Det är tidningen El Mundo som vill intervjua honom. Liksom New York Times gjorde häromdagen, France Football i förra veckan och Le Monde veckan dess­förinnan. Och han har ännu inte gett något svar till de där polackerna som vill se honom i landets största fotbollsprogram på TV. Sedan Jérôme i januari 2012, två år efter att han kickats från Fifa, skickade ut ett 25-sidigt dokument till Fifas alla medlemsförbund om vad som behöver åtgärdas i fotbollens största organisation har telefonen gått varm. Länge höll han tyst, dokumentet fick stå för sig. Det är först de senaste veckorna som han har börjat prata. Tajmingen är det inget fel på, de kritiska rösterna mot Fifa har aldrig varit så här starka. Det är därför som världens sportredaktioner – efter mutskandaler och anklagelser om korruption i samband med att VM 2022 tilldelades Qatar – är nyfikna på den man som tydligast presenterat en plan för hur organisa­tionen ska återupprätta sitt rykte. Och eftersom den s­ittande presidenten Joseph Blatter har signalerat att han troligen inte ställer upp för omval 2015, vill alla veta om Jérôme är en tänkbar efterträdare.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?