»Det är klart som fan att jag ibland funderat på om jag har någon typ av diagnos«

Att Mikael Stahre skrev på för BK Häcken visade inte bara att klubben ville gå i en ny riktning. Det var lika mycket en tränares önskan som gick i uppfyllelse.

Trots att han bara några dagar tidigare hade kallats in till klubbpresidentens kontor och fått höra att han skulle få sparken, var Mikael Stahre på bra humör när han i mitten av juli knallade runt på Dalians flygplats i väntan på planet som skulle ta honom hem från Kina. Pengar var inga bekymmer – de sex månadslöner han hade kvar på sitt kontrakt med Dalian Yifang FC skulle han kunna leva på ett bra tag framöver. Och tänkte han tillbaka på mötet med klubbpresidenten kunde han nästan bara skratta. När den vänlige kinesen insåg att han avskedade sin svenske tränare på hans födelsedag beställdes det omedelbart upp tårtor till kontoret. Så där hade Mikael Stahre suttit, 41 år på dagen, och firat sin uppsägning med några tårtbitar. Inte heller självförtroendet var rubbat. Dalian hade med halva säsongen kvar endast en poäng upp till ligatvåan, och förutom en eller två svaga insatser kände Stahre att han inte kunde ha gjort så mycket annorlunda.

Nu såg han fram emot någon veckas semester. Eller några månader. Det enda han visste när han kryssade mellan flygplatsens taxfreebutiker var att han nästa gång skulle fatta ett för honom annorlunda beslut. Han hade lyxen att inte behöva vara för het på gröten, och den här gången skulle han inte kompromissa.

Annons

Strax innan han klev på flyget surrade det till i hans telefon. BK Häcken var tydligen intresserat av honom.

Mikael Stahre

FÖDD: 5 juli 1975

KLUBBAR SOM TRÄNARE: Väsby United 2007–2008, AIK 2008–2010, Panionios 2010, IFK Göteborg 2012–2014, Dalian Aerbin 2015–2016, BK Häcken 2017–

MERITER: Uppflyttning till Superettan med Väsby United 2007, SM-guld med AIK 2009, Svenska cupen med AIK 2009, Svenska cupen med IFK Göteborg 2013, Årets tränare på Fotbolls­galan 2009.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?