»Når vi dit … då jävlar«

Sedan Emil Salomonsson kom till IFK Göteborg 2011 har spelsättet känts tryggt – och lite lättläst. Nu försöker den tidigare högerbacken lära sig en ny roll. Men hur lång tid kommer omställningen att ta?

När Emil Salomonsson går in som trea i det blåvita inmarschledet, hand i hand med en knatte iklädd motståndarnas matchtröja, fylls han av en bekant känsla. Ett genrepsderby mot stadsrivalen Örgryte är ingen tävlingsmatch, men omgivningen medför en känsla som alltid infinner sig när han går ut på den här gräsmattan med bara lagets kapten och målvakt framför sig. Gamla Ullevi är trekvartsfull och på arenans västra kortsida håller de prövade Blåvittsupportrarna låda i ett försök att peppa spelarna inför den stundande avsparken: »Vi ska bli vad vi har varit, och gulden ska bli ännu fler«.

Allt är som vanligt.

Annons

Med fansen i ryggen och händerna mot höfterna står Emil stilla och blickar ner mot sin högerkorridor. Den är tom sånär som på motståndarnas vänstra wingback, Jacob Ericsson. »Just fan«, tänker Emil och tar tio steg fram. »Vi spelar så här nu.«

Allt är inte alls som vanligt.

Emil Salomonsson har aldrig spelat wingback i ett 3-4-3-system på Gamla Ullevi förut. Blotta tanken på ett Blåvitt som spelar med trebackslinje och talar om taktiska nymodigheter som »wingbacks« och »kontroll« känns främmande. Den djupt rotade 4-4-2-modellen, den raka kraftfotbollen och det kollektiva zonförsvaret är synonymt med IFK Göteborg i stort sett sedan Sven-Göran Eriksson förde klubben till banbrytande Europahöjder för snart 40 år sedan.

Mot den bakgrunden är det förståeligt att Emil Salomonsson, högerbacken som har spelat närmare 100 matcher på den här arenan, inte riktigt är med i tanken.

Lillebror Örgryte, som inte har spelat allsvensk fotboll sedan 2009, rullar ut Blåvitt under stora delar av första halvlek. När de aggressiva motståndarna gång på gång pressar till sig bollinnehavet gestikulerar tränaren Poya Asbaghi frustrerat. Att lagets nya spelfördelare Amin Affane styr tempot i speluppbyggnaden och varierar attackytor spelar ingen roll. Nästan alla anfall tar slut före planens offensiva tredjedel.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?