Nilla Fischer

Klivet ner i försvaret har gjort henne till en av ­världens bästa spelare. Utanför planen har Nilla Fischer valt en betydligt mer offensiv position.

År 1706 tog Georg Friedrich Fischer värvning som fälttrumpetare hos Karl XII på kungens krigståg österut. Av allt att döma var den unge Georg duktig på att skrämma slag på motståndarna med sin trumpet – fem år efter värvningen hade han nämligen avancerat till hovtrumpetare. Huruvida Georg var på plats under kalabaliken i Bender, där kungen blev tillfångatagen av turkarna, förtäljer inte historien. Men han tog sig i varje fall tillbaka till Sverige och begravdes sedermera på Riddarholmen i Stockholm.

En kylig aprilkväll i Trelleborg 2017 ställer sig hela Vångavallen upp för att applådera Georgs barnbarns barnbarns barnbarns barnbarn Nilla. Likt sin förfader har Nilla lärt sig konsten att sätta skräck i sina motståndare, så pass att hon nyligen som första svensk någonsin röstades in i spelarnas världslag. Inför landslagets träningsmatch mot Kanada får hon därför ta emot en blombukett av förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson. När matchen drar igång är hon en av få svenska spelare som inger trygghet i en annars skakig backlinje. Platsen i världslaget är bara ytterligare ett kvitto på hur framgångsrikt hennes positionsbyte på planen varit. När en mittfältare mot slutet av sin karriär tar steget ner i försvaret brukar det ses som ett led i att varva ner. Att »göra en Anders Svensson« har blivit ett begrepp. För Nilla Fischer har bytet gett motsatt effekt. Det är lätt att glömma att mittbacken som i dag dirigerar storlaget Wolfsburgs försvar är samma spelare som tidigare beskrevs som Malmös svaga kort på mittfältet i Champions Leauge.

Men det är inte bara ute på gräset som Nilla Fischer lagt i en extra växel. I takt med att hon tagit för sig mer på planen har hennes röst allt oftare hörts i jämställdhetsdebatten. I en tid där få fotbollsspelare väljer att utnyttja sin plattform för att säga något om samhället har Nilla resonerat annorlunda. När hon för två veckor sedan ledde Wolfsburg in på planen mot Bayern München blev hon, på eget initiativ, den första spelaren i Bundes­ligahistorien som bar en regnbågsfärgad kaptensbindel runt armen. Trots att det gick emot det tyska fotbollsförbundets vilja.

Fem minuter in i andra halvlek mot Kanada i Trelleborg passar Nilla ut bollen till Jonna Andersson. I samma steg hugger det till i ryggslutet och hon lägger sig ner i gräset. Sjukvårdarna kutar in på planen och förbundskapten Pia Sundhage gestikulerar för byte. Med tre månader kvar till EM leds Sveriges viktigaste spelare av planen i tårar.


Tidsbegränsat erbjudande

Du behöver vara medlem för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden eller 99 kr första kvartalet!

Offsidemedlem
0 kr första månaden*

Populärt!
 • Alla artiklar på offside.org
 • E-tidning och app
 • Podcasts via Spotify
 • Nyhetsbrev
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Magasinet hem i brevlådan

Offsidemedlem Magasinet
99 kr första kvartalet**

 • Alla artiklar på offside.org
 • E-tidning och app
 • Podcasts via Spotify
 • Nyhetsbrev
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Magasinet hem i brevlådan

* Första månaden, därefter 59 kr/mån.
**Första kvartalet, därefter 199 kr/kvartal.
Avsluta när du vill.

Artikeln publicerades ursprungligen i Offside 3-2017 (25 maj 2017) och är skriven av .