Nilla Fischer

Klivet ner i försvaret har gjort henne till en av ­världens bästa spelare. Utanför planen har Nilla Fischer valt en betydligt mer offensiv position.

År 1706 tog Georg Friedrich Fischer värvning som fälttrumpetare hos Karl XII på kungens krigståg österut. Av allt att döma var den unge Georg duktig på att skrämma slag på motståndarna med sin trumpet – fem år efter värvningen hade han nämligen avancerat till hovtrumpetare. Huruvida Georg var på plats under kalabaliken i Bender, där kungen blev tillfångatagen av turkarna, förtäljer inte historien. Men han tog sig i varje fall tillbaka till Sverige och begravdes sedermera på Riddarholmen i Stockholm.

Annons

En kylig aprilkväll i Trelleborg 2017 ställer sig hela Vångavallen upp för att applådera Georgs barnbarns barnbarns barnbarns barnbarn Nilla. Likt sin förfader har Nilla lärt sig konsten att sätta skräck i sina motståndare, så pass att hon nyligen som första svensk någonsin röstades in i spelarnas världslag. Inför landslagets träningsmatch mot Kanada får hon därför ta emot en blombukett av förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson. När matchen drar igång är hon en av få svenska spelare som inger trygghet i en annars skakig backlinje. Platsen i världslaget är bara ytterligare ett kvitto på hur framgångsrikt hennes positionsbyte på planen varit. När en mittfältare mot slutet av sin karriär tar steget ner i försvaret brukar det ses som ett led i att varva ner. Att »göra en Anders Svensson« har blivit ett begrepp. För Nilla Fischer har bytet gett motsatt effekt. Det är lätt att glömma att mittbacken som i dag dirigerar storlaget Wolfsburgs försvar är samma spelare som tidigare beskrevs som Malmös svaga kort på mittfältet i Champions Leauge.

Men det är inte bara ute på gräset som Nilla Fischer lagt i en extra växel. I takt med att hon tagit för sig mer på planen har hennes röst allt oftare hörts i jämställdhetsdebatten. I en tid där få fotbollsspelare väljer att utnyttja sin plattform för att säga något om samhället har Nilla resonerat annorlunda. När hon för två veckor sedan ledde Wolfsburg in på planen mot Bayern München blev hon, på eget initiativ, den första spelaren i Bundes­ligahistorien som bar en regnbågsfärgad kaptensbindel runt armen. Trots att det gick emot det tyska fotbollsförbundets vilja.

Fem minuter in i andra halvlek mot Kanada i Trelleborg passar Nilla ut bollen till Jonna Andersson. I samma steg hugger det till i ryggslutet och hon lägger sig ner i gräset. Sjukvårdarna kutar in på planen och förbundskapten Pia Sundhage gestikulerar för byte. Med tre månader kvar till EM leds Sveriges viktigaste spelare av planen i tårar.

 

Fyra dagar senare sjunker Nilla Fischer ner i en av de citrongula fåtöljerna på ­spelarhotellet nere i Trelleborgs hamnkvarter. Hon lägger in i en snusprilla av märket Skruf och försäkrar att smärtorna som tvingade henne av planen i torsdags redan har lagt sig. Under de senaste dagarna har hennes fokus dock inte legat på den egna kroppen. Dagen efter förlusten mot Kanada låg hon på landslagskamraten Caroline Segers säng och slöläste tidningen när rubriken »Lastbil har kört in i folkmassa i Stockholm« flashade fram på mobilskärmen. Därefter satt hon klistrad framför TV:n resten av kvällen.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?