»På planen måste du bubbla som champagne. Annars är du bara vinäger.«

Har man tränat lag sedan 17 års ålder och i åtta olika länder har man samlat på sig en del historier. Och Stuart Baxter berättar gärna om galna klubbpampar, oväntade vinluncher i Portugal och sena pizzakvällar hos en besatt Arsène Wenger. Men är det något Sydafrikas förbundskapten fruktar i sitt jobb är det nostalgin.

Majgrönskan har intagit Kullahalvön i nordvästra Skåne, men i familjen Baxters villa i Strandbaden hänger julstjärnorna kvar i vardagsrummet. Väggklockan står på vintertid. Och de stora fönstren som vetter mot havet är täckta av fågelskit.

– Det får vi ge oss ut och tvätta bort i morgon, älskling, säger Cecilia Baxter.  

Stuart nickar i soffan. För bara några timmar sedan kom han och hustrun Cecilia hem från Sydafrika där paret på grund av hans jobb som förbundskapten tillbringar större delen av året. På flygplatsen i Johannesburg blev han igenkänd och tackad för landslagets avancemang till Afrikanska mästerskapen. På tåget från Kastrup till Helsingborg hamnade han mittemot en kvinna från Turkiets huvudstad Ankara.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Offside 3-2019 (27 maj 2019) och är skriven av .