Den ofrivillige stjärnan

För tre år sedan sade Lars Lagerbäck att R­asmus Elm var »Sveriges största talang sedan Zlatan Ibrahimovic«. Ett år senare, efter skador och sjukdomar, undrade många om han någonsin skulle nå sin fulla potential. Offside åkte till Alkmaar för att ta reda på hur långt Rasmus Elm kan gå. Eller vill gå.

Erik Hamrén blickar ut genom en smutsig fönster­ruta och ser ett ännu skitigare landskap svepa förbi. De övergivna industri­lokalerna och de nedgångna lägenhetskomplexen som l­igger längs med tågrälsen mellan Amsterdam och Alkmaar blir om­ ­möjligt ännu tråkigare i det ­dystra vädret. Inte konstigt att förbundskaptenen gäspar.

Hamrén flög in från Lyon för en dryg timme sedan. Där såg han Kim Källström göra 90 stabila minuter i Champions ­League-matchen mot Apoel Nicosia, och nu är Hamrén halvvägs igenom den miniturné som går ut på att se så många landslagsaktuella spelare i klubbsammanhang som möjligt innan han tar ut truppen till tränings­landskampen mot Kroatien. I Alkmaar ska han se Rasmus Elms AZ möta Behrang ­Safaris Anderlecht i Europa League.

Annons

Jag frågar om det blir en bit mat med ­Rasmus efter matchen.

– Nej, han vet inte ens att jag är här, säger Hamrén. Jag gör så ibland. Andra gånger meddelar jag spelaren att jag kommer. Det borde jag kanske göra oftare, men de har så mycket med allt runt omkring. Med Rasmus är det inte något speciellt jag känner att jag vill ta upp heller. Han har gått bra ganska länge nu.

Det är en nedtonad beskrivning. Rasmus Elm har under den här säsongen i Alkmaar imponerat så pass mycket med sina elva mål, sin spelintelligens och sin högerfot att Manchester United, Juventus, Arsenal och Valencia rapporteras ligga i startgroparna för att lägga bud. Hollands största morgon­tidning De Telegraaf skriver att det kan handla om en affär på 150 miljoner kronor om Alkmaar säljer. Italienska Guerin ­Sportivo har å sin sida rapporterat att Rasmus gjort sådant intryck på Zlatan Ibrahimovic att landslags­kaptenen ska ha gått till Milans vice­presi­dent Adriano Galliani och sagt att han vill att klubben köper landsmannen innan någon annan hinner före.

Hamrén slänger upp ena benet på sin handbagageväska.

– Vi har höga, väldigt höga, förhoppningar på Rasmus. Det var som att det lossnade ordentligt för honom under fjolåret. Därför är det viktigt att det fortsätter. Nu har jag inte pratat med honom om någon flytt, så jag vet inte hur han resonerar, eller ens om han vill flytta. Men jag har ju läst att det är stora klubbar som är intresserade. Det är viktigt att det blir rätt. För honom själv och för landslaget.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?