»Det kan inte vara sämre än Ryssland«

Han testade positivt för efedrin. Han hade dollarsedlar innanför kalsongerna. Han fick »en jävla tjejbil« av Kalmar. Men han lyfte laget ­­­­­­med sitt självförtroende. Så, en dag, var Fábio Augusto plötsligt försvunnen.

Flygbåten mellan Rio de Janeiro och färjeterminalen på andra sidan Guanabaraviken påminner om båtarna som trafikerade Malmö–Köpenhamn förr i tiden. De är små, snabba och stinker diesel. Skillnaden är att denna överfart bjuder på en svårslagen utsikt. När flygbåten kommit halvvägs över den glittrande viken breder ett av världens vackraste vykort ut sig bakom oss. Omgiven av kala berg och grön regnskog, inklämd mellan Sockertoppen och Kristusstatyn, kliver Rios skyline fram. Det är denna kaotiska metropol som Fábio Augusto lämnat för att söka lugnet i badorten Camboinhas.

Här på andra sidan viken hittar vi dem som har gjort snabba cash i Rio, men som ändå inte tjänat tillräckligt mycket för att kunna flytta till Barra da Tijuca, där de riktigt rika finns. I Camboinhas bor advokater, korrupta tjänstemän och bicheiros – högt uppsatta medlemmar i stadens spelmaffia. Här lever också pensionerade kokainkungar, frikyrkliga pastorer och före detta fotbollsproffs. Ett tag ägde Romário ett hus vid stranden, i vilket han lät en av sina många flickvänner bo. De andra exproffsen som har hus här har antingen spelat i den brasilianska ligan eller haft utlandskarriärer i länder som Cypern eller Sverige eller någon mindre portogisisk klubb. Lite elakt kan man säga att det är i Camboinhas som B-laget bor.

Annons

Fábio Augusto hämtar oss i sin reservbil – en silvrig Honda Civic med mattsvart motorhuv. Hans riktiga åk, en Mitsubishi stadsjeep, har precis blivit beslagtagen i en razzia. Fábio hade varken betalat vägskatten eller besiktigat bilen, dessutom behövde hans körkort förnyas. Så länge han inte betalar och förnyar är bilen i trafikverkets förvar och tickar 100 kronor om dagen.

– Jag fattar inte varför polisen ska komma ut här, säger Fábio. De kan väl ha sina satans razzior inne i stan istället.

Det första jag lägger märke till är att Fábio Augustos överarmar har fått fler tatueringar sedan vi träffades sist. Den senaste är så färsk att han har gnidit vit skyddskräm över motivet – en blodig zombiekvinna utan ögon, med rakt långt hår och vita varulvständer.

– Min fru säger att den som väljer en sådan tatuering inte kan vara frisk i huvudet, skrockar Fábio.

Den före detta Kalmarspelaren rattar Hondan genom badorten. Gatorna kantas av cykelbanor och blommande planteringar, husen som skymtar bakom murarna är av det lyxigare slaget. Fábio pekar på en villa stor som ett strandhotell där en av Rios mest ökända bicheiros bor.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?