Foto: Bildbyrån

»Vem har förstört min hög?«

1998 samlade Hammarbys supportrar ihop 800 000 kronor för att klubben skulle kunna köpa nya spelare. Pengarna lades på den erkänt målfarlige Hasse Berggren – samt en spenslig levnadskonstnär och före detta barnskådespelare.

Egentligen var Pétur Björn Jónsson i Sverige på semester. Det var tidig vår 1997 och han hälsade på sin barndomsvän, Hammarbys mittback Pétur Marteinsson, i Hökarängen.

Men eftersom Pétur Björn spelade fotboll för Leiftur på Island frågade Marteinsson tränaren Rolf Zetterlund om det var okej att hans isländska kompis, »en kämpa­stark kantspelare«, fick vara med och lira på några träningar under sitt Sverigebesök.

Annons

Hammarby spelade i division ett, men nivån på träningarna var mycket högre än Pétur Björn var van vid. Ändå lyckades han imponera på Hammarbys ledning.

– Han var avig, minns Zetterlund. Han kunde sticka åt ett håll och låta bollen ligga kvar. Det var svårt för motståndarna att läsa.

Pétur Björn tränade tre gånger med Hammarby. Sedan åkte han hem till Reykjavik.

Under säsongen som följde startade Bajen Fans en insamling. Supportrar skrev på en lista där de förband sig att betala en viss summa om Hammarby lyckades ta sig tillbaka till Allsvenskan.

Hammarby vann division ett och plötsligt hade man 800 000 kronor som var öronmärkta för nyförvärv. Efter att den tunge anfallaren Hasse Berggren från Gefle värvats, fanns det fortfarande en hel del pengar kvar. Rolf Zetterlund behövde en högermittfältare och mindes sin gästspelare från föregående vinter.

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?