Foto: Bildbyrån

»Vem har förstört min hög?«

1998 samlade Hammarbys supportrar ihop 800 000 kronor för att klubben skulle kunna köpa nya spelare. Pengarna lades på den erkänt målfarlige Hasse Berggren – samt en spenslig levnadskonstnär och före detta barnskådespelare.

Egentligen var Pétur Björn Jónsson i Sverige på semester. Det var tidig vår 1997 och han hälsade på sin barndomsvän, Hammarbys mittback Pétur Marteinsson, i Hökarängen.

Men eftersom Pétur Björn spelade fotboll för Leiftur på Island frågade Marteinsson tränaren Rolf Zetterlund om det var okej att hans isländska kompis, »en kämpa­stark kantspelare«, fick vara med och lira på några träningar under sitt Sverigebesök.

Annons

Hammarby spelade i division ett, men nivån på träningarna var mycket högre än Pétur Björn var van vid. Ändå lyckades han imponera på Hammarbys ledning.

– Han var avig, minns Zetterlund. Han kunde sticka åt ett håll och låta bollen ligga kvar. Det var svårt för motståndarna att läsa.

Pétur Björn tränade tre gånger med Hammarby. Sedan åkte han hem till Reykjavik.

Under säsongen som följde startade Bajen Fans en insamling. Supportrar skrev på en lista där de förband sig att betala en viss summa om Hammarby lyckades ta sig tillbaka till Allsvenskan.

Hammarby vann division ett och plötsligt hade man 800 000 kronor som var öronmärkta för nyförvärv. Efter att den tunge anfallaren Hasse Berggren från Gefle värvats, fanns det fortfarande en hel del pengar kvar. Rolf Zetterlund behövde en högermittfältare och mindes sin gästspelare från föregående vinter.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?