Foto: Bildbyrån

»Vem har förstört min hög?«

1998 samlade Hammarbys supportrar ihop 800 000 kronor för att klubben skulle kunna köpa nya spelare. Pengarna lades på den erkänt målfarlige Hasse Berggren – samt en spenslig levnadskonstnär och före detta barnskådespelare.

Egentligen var Pétur Björn Jónsson i Sverige på semester. Det var tidig vår 1997 och han hälsade på sin barndomsvän, Hammarbys mittback Pétur Marteinsson, i Hökarängen.

Men eftersom Pétur Björn spelade fotboll för Leiftur på Island frågade Marteinsson tränaren Rolf Zetterlund om det var okej att hans isländska kompis, »en kämpa­stark kantspelare«, fick vara med och lira på några träningar under sitt Sverigebesök.

Hammarby spelade i division ett, men nivån på träningarna var mycket högre än Pétur Björn var van vid. Ändå lyckades han imponera på Hammarbys ledning.

Annons

– Han var avig, minns Zetterlund. Han kunde sticka åt ett håll och låta bollen ligga kvar. Det var svårt för motståndarna att läsa.

Pétur Björn tränade tre gånger med Hammarby. Sedan åkte han hem till Reykjavik.

Under säsongen som följde startade Bajen Fans en insamling. Supportrar skrev på en lista där de förband sig att betala en viss summa om Hammarby lyckades ta sig tillbaka till Allsvenskan.

Hammarby vann division ett och plötsligt hade man 800 000 kronor som var öronmärkta för nyförvärv. Efter att den tunge anfallaren Hasse Berggren från Gefle värvats, fanns det fortfarande en hel del pengar kvar. Rolf Zetterlund behövde en högermittfältare och mindes sin gästspelare från föregående vinter.

– Vi kände ju att det här var våra killar eftersom vi varit med och rekryterat dem. Men Pétur Björn var okänd för de flesta, säger Sven Fridén som var initiativtagare till insamlingen.

I februari 1999 spelade Hammarby säsongens första träningsmatch. Bland de huttrande supportrarna som tagit sig till Stadshagens grusplan var nyfikenheten stor på de båda nyförvärven. Någon hade sett islänningens meddelande i gästboken på Hammarbys hemsida: »Hej, jag heter Pétur Björn Jónsson och är er nya spelare. Om ni vill veta mer om mig är det bara att höra av sig.«

När supportrarna nu fick se sin nya högermittfältare blev flera av dem oroliga. Pétur Björn Jónsson såg inte ut som en fotbollsspelare brukar göra. Februari hade knappt övergått i mars, men islänningen sprang runt i kortärmad tröja och shorts. Han var lång och spinkig, och hans knotiga ansikte ramades in av ett glest skägg och ett par utstående öron.

Efter några minuter fick Hammarby hörna. Pétur Björn sprang ner till hörnflaggan, satte sig på huk och började rafsa i gruset.

Åskådarna trodde inte sina ögon.

Pétur Björn peggade upp bollen, som en knatte­spelare.

Gruset skvätte när han slog hörnan som nickades över kortlinjen av en försvarare. Tillbaka vid hörnflaggan upptäckte Pétur Björn att grushögen var borta. Han tittade besviket på publiken och frågade:

– Vem har förstört min hög?

Pétur Björn Jónsson

Född: 1971

Karriär: ÍR (-1991), Leiftur (1992-97), Hammarby (1998-99), KA Akureyri (2000), Fylkir (2001), Fjölnir (2002-03).

Annons

Allsvenskan: Åtta matcher, varav tre från start.

Gör i dag: Chef för Vodafones servicecenter i Reykjavik.

Comebacksäsongen 1998 tog Hammarby Allsvenskans Lilla silver. Pétur Björn spelade åtta matcher, varav tre från start, men lyckades ändå vinna publikens gunst – bland annat genom sitt deltagande i TV4:s dejtingprogram Singelliv.

– Vi hade ingenting gemensamt. Hon hade precis avslutat ett åttaårigt förhållande. Jag hade aldrig haft ett förhållande som varat längre än åtta månader. Men det var en härlig tjej, minns Pétur Björn.

Efter säsongens sista match gick Pétur Marteinsson, Pétur Björn Jónsson och ytterligare några spelare till Kvarnen, som var fylld av Bajenfans. Efter ett tjugotal handslag tröttnade Pétur Björn på att hälsa på supportrarna en och en. Han hoppade upp på ett av borden där han utbringade en skål och höll ett femtonminuterstal om vikten av att vara glad, trots att Hammarby inte vunnit guldet.

Pétur Marteinsson:

– Han är en artist. Pétur har en skön inställning till livet. Han är väldigt intelligent men tar saker med en klackspark. Det var häftigt att känna honom när man var liten på Island. Pétur är två år äldre än jag, och när han var nio år hade han huvudrollen i Punktur, Punktur, Komma, Strik som var Islands enda film det året. I slutscenen hånglar han med en tjej som är typ fjorton. Jag såg den på bio med min mamma och tyckte att det var sjukt pinsamt.

Säsongen 1999 spelade Pétur Björn inte en enda allsvensk match. Våren därpå frågade han Rolf Zetterlund om han fick flytta till England. Han hade en kompis som skulle starta en liga för inomhusfotboll där.

– Det var en jävla glad prick, säger Zetterlund. Tyvärr tog han mycket stryk i matcherna, det var ju ingen kraftig kille. Jag kan inte säga att han var genomprofessionell, men han hade potential. Därför blev jag förvånad när han hoppade över till England.

Inomhusserien gick i konkurs innan den startat. Efter en kort sejour i USA, där en kompis tränade ett inomhusfotbollslag, åkte han tillbaka till Reykjavik och spelade en säsong med KA Akureyri. Han avslutade karriären genom att vinna isländska cupen med Fylkir.

Sedan dess har Pétur Björn utbildat sig till lärare och blivit publicerad som poet. I dag är han chef för Vodafones servicecenter i Reykjavik.

– Tiden i Bajen var den bästa i min karriär. Alla som spelar fotboll drömmer ju om… ja, många kanske drömmer om att spela i Liverpool, men först drömmer man om att kunna leva på att spela fotboll. Det var ett misstag att inte stanna i Stockholm. Hela Bajen var som en stor familj. Jag kommer ihåg när vi spelade i Stockholm Cup. Det var kallt och snöigt och vi spelade på grus. Ändå var det kanske hundra personer där och tittade. Det var helt otroligt. Jag gjorde mål och supportrarna sjöng för mig. Jag blev så glad att jag dansade för dem.