Foto: Björn Lindgren/Bildbyrån

Barn av sin tid

Björn Nordqvist, Glenn Hysén och Patrik Andersson – ofta har de varit landslagskaptener, dessa hårdjobbande, plikttrogna mittbackar som sett till kollektivets bästa och alltid talat om »laget«. Olof Mellberg är vår senaste chef i mittförsvaret. Han säger: – Jag är en individuell idrottare på många sätt. Alltför många inom fotbollen gömmer sig bakom att det är en lagidrott.

I en intervju för Aston Villas matchprogram fick Olof Mellberg frågan om han var en bra kock. »Jag vet inte eftersom jag aldrig lagar mat«, svarade Mellberg. »Jag antar att jag skulle kunna vara en fantastisk kock men det skulle lika gärna kunna visa sig att jag är riktigt dålig.«

För Mellberg handlar allt om talang. Har man inte testat vet man inte om man är usel eller fantastisk. Är man inte fantastisk är det ingen idé att fortsätta. Hotellbaren på The Belfry Hotel i Birmingham är halvtom. Vid ett bord längre bort sitter tre affärsmän i mörka kostymer och diskuterar vid en uppslagen powerbook.

Annons

Aston Villas träningsanläggning Bodymoore Heath ligger en knapp kilometer från The Belfry och dess kända Ryder Cup-golfbana. Olof Mellberg slår sig ner i en soffa. Han är klädd i en militärgrön, tajt, kortärmad skjorta och har ett par blå pösiga byxor. Det sitter ett ärr ovanför högra ögonbrynet, ett minne från en tuff nickduell med Fredrik Ljungberg två veckor tidigare.

Mellberg har valt att träffas på hotellet. Det var här han och flickvännen Carolina bodde under de första två månaderna i England. Numera har de skaffat en bungalow med tre rum i en by som heter Sutton.

– Jag började spela fotboll när jag var 14 år, säger han. Jag hade inte spelat sedan jag var jätteliten men de ringde upp mig och undrade om jag ville börja.

Ledarna i Gullspång fotbollsklubb hade hört att Olof Mellberg lagt av med tennisen för att satsa på skolan. Det var snart dags för Vadsbouttagningar: Mariestadsområdets bästa 77-or skulle möta andra regionslag från Västergötland och man trodde att Olof kunde vara en förstärkning.

– Brorsan hade börjat tennisgymnasium i Lidköping men jag ville inte flytta så långt, därför la jag av helt. Jag har aldrig varit mycket för mellanting. Fotboll tänkte jag att jag kunde hålla på med samtidigt som jag satsade på skolan. Dessutom var det en utmaning. Kunde jag ta plats i laget fastän jag inte spelat organiserat tidigare?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?