Den allvarsamma leken

Där FC Barcelona ständigt får beröm för sin förmåga att fostra egna talanger brukar Real Madrid sågas för dyra stjärnvärvningar och kortsiktigt tänkande. Offside åkte till Kanarieöarna för att ta reda på hur det är att vara minst i klubben som vill vara störst.

På Real Madrids hemsida beskriver Álvaro Mayorga Eraña sig själv: »En defensiv mittfältare, snabb och bra med båda fötterna.« I presentationen står vidare att han »föddes till att fördela bollar«, att han kan läsa spelet och att han styr tempot i matcherna. Han är dessutom en kämpe med ett bra skott, och »en nyckelspelare i laget«. På bilden bär han det klassiska vita matchstället och tittar, mitt i ett löpsteg, med laddad blick rakt in i kameran. Man får intrycket att killen när som helst ska spela Champions League tillsammans med Cristiano Ronaldo.

Men Álvaro väger bara 37 kilo, är 150 centimeter lång och föddes i maj 1999. Ändå ska hans Real Madridlag nu spela en viktig TV-sänd fotbollsmatch motden franska storklubben Paris Saint-Germain.

Vi befinner oss på Teneriffa. Här, i Playa de las Américas på sydspetsen av ön, har den kanariska själen försvunnit för länge sedan. Om man vill möta berusade barbröstade britter, se engelsk fotboll på storbildsskärmar och äta svenska köttbullar har man kommit till rätt ställe. På arenan Estadio Municipal Antonio Domínguez lyser dock turisterna med sin frånvaro. Torneo Internacional de Arona är en cup som samlar tolvåringar från de nio bästa spanska ungdomsakademierna samt tre utländska storklubbar – utöver PSG är Borussia Dortmund och Inter på plats.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 2-2012 (14 mars 2012) och är skriven av .