Den allvarsamma leken

Där FC Barcelona ständigt får beröm för sin förmåga att fostra egna talanger brukar Real Madrid sågas för dyra stjärnvärvningar och kortsiktigt tänkande. Offside åkte till Kanarieöarna för att ta reda på hur det är att vara minst i klubben som vill vara störst.

På Real Madrids hemsida beskriver Álvaro Mayorga Eraña sig själv: »En defensiv mittfältare, snabb och bra med båda fötterna.« I presentationen står vidare att han »föddes till att fördela bollar«, att han kan läsa spelet och att han styr tempot i matcherna. Han är dessutom en kämpe med ett bra skott, och »en nyckelspelare i laget«. På bilden bär han det klassiska vita matchstället och tittar, mitt i ett löpsteg, med laddad blick rakt in i kameran. Man får intrycket att killen när som helst ska spela Champions League tillsammans med Cristiano Ronaldo.

Men Álvaro väger bara 37 kilo, är 150 centimeter lång och föddes i maj 1999. Ändå ska hans Real Madridlag nu spela en viktig TV-sänd fotbollsmatch motden franska storklubben Paris Saint-Germain.

Annons

Vi befinner oss på Teneriffa. Här, i Playa de las Américas på sydspetsen av ön, har den kanariska själen försvunnit för länge sedan. Om man vill möta berusade barbröstade britter, se engelsk fotboll på storbildsskärmar och äta svenska köttbullar har man kommit till rätt ställe. På arenan Estadio Municipal Antonio Domínguez lyser dock turisterna med sin frånvaro. Torneo Internacional de Arona är en cup som samlar tolvåringar från de nio bästa spanska ungdomsakademierna samt tre utländska storklubbar – utöver PSG är Borussia Dortmund och Inter på plats.

Från min åskådarplats noterar jag hur Álvaro biter på naglarna vid avbytarbåset, och sneglar upp mot läktarna. Han har fortfarande inte nått upp i tonåren men här finns allt som hör stora seniormatcher till: en arena full med folk, ivriga reportrar med bandare i händerna, direktsändning i TV med förre landslagsmålvakten Santiago Cañizares som expert och ett TV-team vid varje avbytarbänk – och omöjliga presschefer. När jag före avresan mejlade Barcelona för att boka intervjuer med deras knattar fick jag svaret: »På grund av den policy vi har i klubben är spelare från akademin inte tillgängliga för reportage. De ansvariga tränarna vill hålla medierna borta från dem så gott det går. Vi tillåter aldrig enskilda intervjuer eller reportage med dem, vi har alltid en koordinator som fungerar som talesperson på området. Dock har vi haft så många förfrågningar under de senaste månaderna att de har bett oss att fram till januari säga nej till alla som ansöker om att göra reportage om akademin.«

Om Barcelona är så besvärliga hur ska det då inte vara med Real Madrid, där A-lagstränaren José Mourinho är allergisk mot media? Presentationerna på Reals hemsida signalerar inte någon direkt avslappnad attityd kring knattarna. Flera av spelarna har redan valt artistnamn (här finns till exempel en »Guti«), och nästan alla drömmer om samma sak: att spela i Madrids A-lag och vinna VM. Jag undrar om Álvaro och hans lagkamrater har någon aning om hur svåruppnåelig den målsättningen är. Den senaste av Real Madrids akademispelare att gå hela vägen från benjamines, som kategorin för spelare mellan åtta och nio år kallas, till given för spel på Santiago Bernabéu är 30-årige målvakten Iker Casillas. Projektet »Zidanes y Pavones«, som presidenten Florentino Pérez stolt lanserade i början av 2000-talet, blev ett fiasko. Visst har klubben fortsatt att värva dyra världsstjärnor som Zinedine Zidane, men den andra delen i policyn – att satsa på egna förmågor som Francisco Pavón – har fallerat totalt. Klubben satsar i genomsnitt motsvarande 500 000 kronor årligen på var och en av de 200 spelarna i sin cantera. Men det har inte märkts i A-laget.

Martí Perarnau, en krönikör och författare med god insikt i spansk ungdomsfotboll, liknar Real Madrids cantera vid en »pyramid med hiss«. Pyramiden har 14 våningar, från benjamines och uppåt,  och vid varje våning kliver några spelare på medan andra tvingas av. Få av dem som klev in i hissen på bottenplanet är kvar när den når de högsta våningarna.

Dessutom finns det då ett stort problem. Hissen går bara till näst sista planet. Väl där måste alla gå av. Till högsta våningen, till A-laget, finns det enligt Perarnau inte ens någon knapp.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?