Försäsongens förbannelse

Svenska klubbar har Europas längsta försäsong. Och därmed bäst f­örutsättningar av alla att p­reparera sina spelare. Om det bara gick att hitta rätt sätt att träna.

En vintermorgon står tre fotbollsspelare vid foten av en isig asfaltsbacke. Om två månader ska de vara perfekt förberedda för att spela allsvensk fotboll. Vägen till toppformen går… uppför backen. 

– Kör! ropar tränaren och de tre rycker fram till en kon 20 meter upp i backen, springer baklänges några meter till en annan kon och gör sedan en ny rusch ännu en bit upp. 

Annons

De vänder, joggar ner till starten och hinner precis vända sig om när tränaren ropar på nytt: »Kör!« Han har flyttat konerna längre upp nu, ruscherna blir längre, full fart uppför, några bakåtsteg, och så full fart uppför igen. 

Så där håller de på, gång efter gång. 

En av spelarna är Simon Chekroun, en 22–åring i utkanten av Örgrytes A-lagstrupp. En annan är Magnus Källander, 40 år om bara några dagar. Den tredje är Marcus Allbäck, själva symbolen för Örgryte IS, med rutin från 74 landskamper och sex utländska proffsklubbar. 

Fredrik Lundgren, lagkapten i Gais: »Våra islänningar är förvånade över våra träningsförhållanden. På Island har dom hur många inomhusplaner som helst. I Göteborg har vi fyra allsvenska lag men inte en enda fullstor innehall för fotboll.« 23 januari. Wanderson kastar snöboll på Levon Pachajyan. Gais assisterande tränare, Patrik Johansson: »När jag spelade i Landskrona i slutet av 80-talet hade vi kontrakt på tio månader om året, februari till november. Det går ju inte i dag, men egentligen b­ehöver du inte särskilt lång förberedelsetid för säsongen om du har hållit igång hyfsat.«

En bit upp i backen har de fin utsikt (om de skulle orkat titta) över Öisgårdens klubbhus och träningsplaner. Ute på konstgräset där nere går resten av Örgrytes fotbollstrupp. I backen springer de som ligger efter med fysträningen. Chekroun kom tillbaka skadad efter att ha provspelat med en annan klubb. Magnus Källander återhämtar sig från ett ingrepp som ska få hans knä att palla en säsong till. Marcus Allbäck gjorde en mindre operation i foten före jul.

Chekroun ligger steget före Källander och Allbäck hela tiden, men det är mellan de båda veteranerna prestigekampen utspelas. 


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?