Jul i Parma

Med stjärnor som Zola, Brolin och Asprilla tog lilla Parma Europa med storm under 90-talet. Sedan sprängdes luftslottet. ­Offside åkte till norra Italien för att se om klubb­ledningen har varit ­snällare den här gången.

Bar Red på Via Sette Fratelli Cervi i Parma är ett enkelt hak med några få sittplatser som vissa dagar befolkas av medlemmar av Boys Parma, en av Italiens äldsta ännu existerande ultrasgrupper. Trots att det inte bor mer än 175 000 invånare i Parma har dess matkultur spridits över hela världen och författare som Stendhal och Proust har skrivit uppskattande om staden. Därför är det svårt att inte bli besviken när den bastanta damen bakom bardisken presenterar dagens lunch: en inplastad pastarätt som hon erbjuder sig att skicka in i mikrovågsugnen. Hon noterar min skeptiska min och ler pillemariskt.

– Ja, säger hon. Sedan har vi så klart även 36 månader lagrad parmesanost och 30 månader lufttorkad parmaskinka.

Hon lyckas även trolla fram nybakat bröd, och när jag njuter av den fenomenala lunchen i solskenet på terrassen kommer ställets ägare fram för att prata fotboll. Framför allt vill han diskutera Parmas derbyseger borta mot Reggiana två dagar tidigare. För de flesta supportrar var det årets viktigaste match, och så här tre dagar före julafton ser läget ganska ljust ut för stadens fotbollslag.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 1-2017 (30 januari 2017) och är skriven av .