Bar Red på Via Sette Fratelli Cervi i Parma är ett enkelt hak med några få sittplatser som vissa dagar befolkas av medlemmar av Boys Parma, en av Italiens äldsta ännu existerande ultrasgrupper. Trots att det inte bor mer än 175 000 invånare i Parma har dess matkultur spridits över hela världen och författare som Stendhal och Proust har skrivit uppskattande om staden. Därför är det svårt att inte bli besviken när den bastanta damen bakom bardisken presenterar dagens lunch: en inplastad pastarätt som hon erbjuder sig att skicka in i mikrovågsugnen. Hon noterar min skeptiska min och ler pillemariskt.
– Ja, säger hon. Sedan har vi så klart även 36 månader lagrad parmesanost och 30 månader lufttorkad parmaskinka.
Hon lyckas även trolla fram nybakat bröd, och när jag njuter av den fenomenala lunchen i solskenet på terrassen kommer ställets ägare fram för att prata fotboll. Framför allt vill han diskutera Parmas derbyseger borta mot Reggiana två dagar tidigare. För de flesta supportrar var det årets viktigaste match, och så här tre dagar före julafton ser läget ganska ljust ut för stadens fotbollslag.
Annat var det våren 2015 då Parma FC gick i konkurs efter en lång tids ekonomiska problem. Några månader senare återuppstod klubben i fjärdedivisionen Serie D, som Parma Calcio 1913. Ny ordförande blev Nevio Scala, som lämnade livet som lantbrukare på familjegården utanför Padua för att återvända till klubben där han firat så stora framgångar som tränare på 90-talet. Scala ville inte ha någon lön för att ta sig an jobbet men hade två krav för att tacka ja. Det första var konkret: han ville ha två årskort till Parmas berömda operahus Teatro Regio. Det andra var något mer abstrakt: att klubben med öppenhet, ärlighet och långsiktighet skulle tjäna som en motvikt till allt fiffel och den resultathets som Scala menade hade förpestat den italienska fotbollen alldeles för länge. Som tränare respektive sportchef anställde han sitt gamla mittbackspar från 90-talet: Luigi Apolloni och Lorenzo Minotti. Med denna trio av gamla klubbikoner och en satsning på vad Nevio Scala kallade calcio biologico, ekologisk fotboll, lyckades Parma sälja över 10 000 årskort i Serie D. Inte illa för en stad som annars är känd för att fotbollsspelarna kan röra sig relativt obehindrat på dess gator efter såväl segrar som förluster. Laget betalade tillbaka publikens förtroende genom att storma igenom serien utan en enda förlust.