Piteå dansar och ler

Utan ekonomiska muskler och landslagsprofiler slåss en doldis från svensk elitfotbolls periferi om SM-guld. Hur är det möjligt?

När Piteå IF:s spelare och ledare summerade fjolårets fjärdeplats ville de helst att säsongen skulle fortsätta. Tack vare två avslutande storsegrar tog laget lika många poäng som Linköpings FC efter sommaruppehållet och vann »hösttabellen« med bättre målskillnad än svenska mästaren. Det var tredje året i rad som landets nordligaste elitlag, med en av seriens mest anonyma spelartrupper, skuggade de ständiga topplagen från Malmö, Eskilstuna och Linköping.

Ändå tog den breda fotbollspubliken inte notis. Inför den här säsongen spådde SVT:s expert Frida Östberg att Piteå skulle bli »årets flopp«, och på den allsvenska upptaktsträffen trodde ingen av de närvarande klubb- eller medierepresentanterna att norrbottningarna kunde vinna serien. Både Kristianstads DFF och Djurgårdens IF, som Piteå bortaslog med 5–1 i säsongsavslutningen fem månader tidigare, uppskattades ha större medaljchans.

Annons

»Suveränt«, tänkte Leif Strandh och log. Piteås halvtidsanställde sportchef sedan sju år tillbaka var van vid att bli förbisedd.

– Ingen har koll på vad vi gör här uppe, säger han. Det passar vårt norrbottniska kynne att slå ur underläge. Varje gång vi blir ignorerade knyter vi näven och tänker: »Nu ska vi visa de jävlarna där nere!«

Efter att ha tränat Piteås herrlag i division två och hjälpt damlaget med individuella träningar fick Leif Strandh, med allsvenska spelarmeriter från Hammarby och Djurgården, hösten 2011 ansvar för klubbens spelar- och ledarrekryteringar. Uppdrag ett: att hitta en ny tränare. Klubben hade på sitt andra försök lyckats hålla sig kvar i högstaserien, men för att etablera sig i Damallsvenskan behövde de släppa in färre än två mål per match. Malmös färska guldtränare Martin Sjögren var på tapeten, men från sina kontakter på Svenska fotbollförbundet fick Leif tips om en pedagogisk riksinstruktör som suttit och tryckt på Gotland i åtta år. På en ledarutbildning i Mönchengladbach smet Leif ut i hotellreceptionen för att ta ett »snabbt samtal« med riksinstruktören. Det blev ett timslångt, engagerat tankeutbyte om taktiska och strukturella fotbollsfrågor. Därefter bestämde sig båda två.

– Det var min första och hittills bästa rekrytering, konstaterar Leif i dag.

Genombrott. Piteås trupp har knappast kryllat av landslagsspelare genom åren. Under säsongen har anfallaren Nina Jakobsson (till vänster) och mittfältaren Julia Karlernäs (till höger) spelat sig till uttagningar.

 


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?