Tre fördömda män

Den ene jagade ett efter­längtat k­lubbyte, den andre sade upp sig från sitt drömjobb och den tredje sökte botgöring för sina synder. Offside följde tre män med motvind under EM i Kiev.

När Emir Bajrami joggar in på planen, befriad från den gröna avbytarvästen, har han bara en tanke i huvudet: »In och gör mål!« Zlatan Ibrahimovic har dominerat de första 45 minuterna i träningslandskampen mot Island på Gamla Ullevi, Sverige leder med 2–1 och detta är precis vad Emir önskat sig – en rejäl chans att visa sina kvaliteter. Bakom sig har han en veckas läger i Visby, där landslaget samlades inför den stundande EM-turneringen. Förbundskapten Erik Hamrén har öst beröm över yttermittfältarens inställning, och formen känns bättre än Emir vågat hoppas på.

Under hela våren oroade han sig för att inte komma med i truppen. Efter att Steve McClaren tog över tränarrollen i Twente i januari fick Emir minimalt med speltid. Mittfältaren såg ingen logik i beslutet. Själv kände han sig bättre än någonsin och när han väl fick bevisa sin klass från start, i ligans näst sista omgång, erkände McClaren att han varit onödigt hård mot spelaren: »I apologize for the last couple of weeks.« »Ja, det är ju så dags nu«, tänkte Emir. Vännerna från uppväxtstaden Köping ringde dessutom stup i ett och frågade om förbundskaptenen hört av sig. Varje gång svarade Emir: »Nej, och jag hoppas inte att han gör det heller, för det betyder bara att det är dåliga besked.«

Annons

Den 14 maj bänkade han sig framför TV:n i sin lägenhet i holländska Enschede för att följa direktsändningen av trupputtagningen. När förbundskaptenen presenterade hans nummer 6 följt av namnet Rasmus Elm svor Emir högt. Ändå tittade han vidare. När hans namn uttalades – med nya nummer 19 – förbyttes besvikelsen till glädje.

Veckan därpå pratade han med sin agent Patrick Mörk. Emir, som gick till holländska ligan som en av de dyraste allsvenska spelarna genom tiderna, ville bort från Twente trots att det återstod två år på kontraktet. Han var inte nöjd med sin status i klubben, och Twente tyckte förmodligen inte att han gett valuta för pengarna. Agenten och spelaren talade länge om vilken strategi de skulle välja: ligga lågt och söka ny klubbadress lite i skymundan eller göra maximal reklam genom att gå ut och berätta att Emir var öppen för anbud. De enades om det sistnämnda, mer offensiva, alternativet. Och flera klubbar hörde av sig direkt. Snart gick ryktet om att franska Valenciennes, italienska Cagliari och spanska Deportivo de La Coruña var intresserade. Men Emir ville avvakta EM, eftersom turneringen skulle bli ett bra skyltfönster som kunde få fler klubbar på kroken. »Nu när jag är uttagen kan jag påverka saker, jag har det helt i egna händer«, sade han till Mörk.

Och det är så han känner nu, när han står där på planen helt fokuserad på motståndarmålet. Han vill bevisa för Hamrén att förbundskaptenen inte har fattat fel beslut. Han vill visa att petningarna i Holland inte har berott på att han är en dålig spelare.

Redan från första bolltouchen märks hungern. Under sina första fem minuter på planen dribblar Emir av sin motståndarback tre gånger. I 73:e minuten avlossar han ett skott med högern som styrs till hörna. I 88:e minuten drar han återigen sin gubbe och skjuter bollen – i ribban. När domaren blåser av matchen har Sverige vunnit med 3–2 och Emir har svarat för 45 imponerande minuter.

– Jag var så jävla målkåt, säger han en halvtimme efter slutsignalen. Jag dribblade, sköt, dribblade lite mer… Det blev som jag tänkt mig. Mitt första mål var att bli uttagen i truppen. Det har jag nått. Nu siktar jag på att få spela från start.   


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?