Tre fördömda män

Den ene jagade ett efter­längtat k­lubbyte, den andre sade upp sig från sitt drömjobb och den tredje sökte botgöring för sina synder. Offside följde tre män med motvind under EM i Kiev.

När Emir Bajrami joggar in på planen, befriad från den gröna avbytarvästen, har han bara en tanke i huvudet: »In och gör mål!« Zlatan Ibrahimovic har dominerat de första 45 minuterna i träningslandskampen mot Island på Gamla Ullevi, Sverige leder med 2–1 och detta är precis vad Emir önskat sig – en rejäl chans att visa sina kvaliteter. Bakom sig har han en veckas läger i Visby, där landslaget samlades inför den stundande EM-turneringen. Förbundskapten Erik Hamrén har öst beröm över yttermittfältarens inställning, och formen känns bättre än Emir vågat hoppas på.

Under hela våren oroade han sig för att inte komma med i truppen. Efter att Steve McClaren tog över tränarrollen i Twente i januari fick Emir minimalt med speltid. Mittfältaren såg ingen logik i beslutet. Själv kände han sig bättre än någonsin och när han väl fick bevisa sin klass från start, i ligans näst sista omgång, erkände McClaren att han varit onödigt hård mot spelaren: »I apologize for the last couple of weeks.« »Ja, det är ju så dags nu«, tänkte Emir. Vännerna från uppväxtstaden Köping ringde dessutom stup i ett och frågade om förbundskaptenen hört av sig. Varje gång svarade Emir: »Nej, och jag hoppas inte att han gör det heller, för det betyder bara att det är dåliga besked.«

Den 14 maj bänkade han sig framför TV:n i sin lägenhet i holländska Enschede för att följa direktsändningen av trupputtagningen. När förbundskaptenen presenterade hans nummer 6 följt av namnet Rasmus Elm svor Emir högt. Ändå tittade han vidare. När hans namn uttalades – med nya nummer 19 – förbyttes besvikelsen till glädje.

Veckan därpå pratade han med sin agent Patrick Mörk. Emir, som gick till holländska ligan som en av de dyraste allsvenska spelarna genom tiderna, ville bort från Twente trots att det återstod två år på kontraktet. Han var inte nöjd med sin status i klubben, och Twente tyckte förmodligen inte att han gett valuta för pengarna. Agenten och spelaren talade länge om vilken strategi de skulle välja: ligga lågt och söka ny klubbadress lite i skymundan eller göra maximal reklam genom att gå ut och berätta att Emir var öppen för anbud. De enades om det sistnämnda, mer offensiva, alternativet. Och flera klubbar hörde av sig direkt. Snart gick ryktet om att franska Valenciennes, italienska Cagliari och spanska Deportivo de La Coruña var intresserade. Men Emir ville avvakta EM, eftersom turneringen skulle bli ett bra skyltfönster som kunde få fler klubbar på kroken. »Nu när jag är uttagen kan jag påverka saker, jag har det helt i egna händer«, sade han till Mörk.


Tidsbegränsat erbjudande

Du behöver vara medlem för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden eller 99 kr första kvartalet!

Offsidemedlem
0 kr första månaden*

Populärt!
 • Alla artiklar på offside.org
 • E-tidning och app
 • Podcasts via Spotify
 • Nyhetsbrev
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Magasinet hem i brevlådan

Offsidemedlem Magasinet
99 kr första kvartalet**

 • Alla artiklar på offside.org
 • E-tidning och app
 • Podcasts via Spotify
 • Nyhetsbrev
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Magasinet hem i brevlådan

* Första månaden, därefter 59 kr/mån.
**Första kvartalet, därefter 199 kr/kvartal.
Avsluta när du vill.

Artikeln publicerades ursprungligen i Offside 5-2012 (25 juli 2012) och är skriven av .