Vår man i Krasnodar

På en rysk stäpp 15 mil nordöst om Svarta havet springer Andreas Granqvist omkring och känner sig het. Landslagets nya försvarschef bjöd hem Offside för att försöka slå i oss lite efterlängtad EM-optimism.

I juli 1962 öppnade Sam Walton en stormarknad i Rogers i Arkansas, som han namngav efter sig själv. Idén bakom Wal-Mart var enkel – brett utbud, låga priser – och i dag räknas varuhuskedjan  som världens största. Bara i USA har bolaget 1,4 miljoner anställda och totalt i företagsimperiet finns fler än 11 000 butiker fördelade på 27 länder.

Annons

Rysslands motsvarighet till Sam Walton heter Sergej Galitskij.

Inspirerad av Wal-Mart och med sloganen »alltid låga priser« öppnade han 1998 sin första butik i Krasnodar. 18 år senare är hans kedja Magnit Rysslands största icke-statliga arbetsgivare. Forbes Magazine listade häromåret Galitskij som landets trettonde rikaste person och uppskattade hans förmögenhet till 13 miljarder dollar. I takt med Magnits aggressiva expansion i landet (2001 fanns det 150 Magnitbutiker, fyra år senare 1 500 och i dag ligger siffran på över 9 000) klättrar han dock snabbt på oligarklistan. Vissa ekonomiska bedömare spår att han inom 20 år kommer att vara Rysslands mest förmögna person.

Stormrika ryssar har vi så klarthört om förr, inte minst inom fotbollen. Men till skillnad från Roman Abramovitj och den stora merparten av landets ekonomiska superelit hålls inte Sergej Galitskij om ryggen av den politiska makten. Hans rikedom grundlades inte i privatiseringarna efter Sovjetunionens upplösning och han är inte allierad med Vladimir Putin. »Vad gäller politiken föredrar jag att följa den från TV-soffan med en skål popcorn i famnen«, sade han häromåret i en sällsynt intervju med sports.ru. Precis som Sam Walton har Galitskij varit sin egen lyckas smed. Bara det faktum att han bor i Krasnodar, 200 mil söder om Moskva, är ovanligt och stärker bilden av honom som en outsider. Det är en roll som Sergej Galitskij trivs med. Det tog lång tid innan han riktade sitt affärsöga mot Moskva och han koketterar gärna med att han aldrig ens har varit i Sankt Petersburg.

BIG BOSS. FC Krasnodars ägare Sergej Galitskij (till höger) missar aldrig en hemmamatch med vare sig A-laget eller juniorlaget.

Än så länge är de egna talangerna emellertid inte mogna för seniorspel. Därför får Galitskij hålla till godo med en A-trupp spetsad med utländsk kompetens. Minst en gång i veckan tar han sin helikopter till träningsanläggningen för att morsa på truppen och efter varje match är han inne i omklädningsrummet för att snacka av sig.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?